Eerlijke smartphones?

Waar denk je aan bij fairtrade? Koffie, chocola? Kleding misschien? Fairtrade producten zijn haast niet meer weg te denken uit de supermarkt, en in de aanloop naar Sinterklaas worden we overspoeld met eerlijke chocoladeletters. Maar van veel producten is het een stuk moeilijker om te herleiden hoe en waar het gemaakt is. Hoe zit dat met je telefoon?

We zullen je even snel door het technische verhaal heen helpen. Achter elke telefoon schuilt een complex web van leveranciers. Het begint bij grondstoffen. Voor iedere mobiele telefoon worden ongeveer 25 zeldzame metalen gebruikt. Zoals goud, koper, coltan en tin (meestal uit Congo). Grote merken als Nokia, Samsung en Sony kopen niet rechtstreeks de grondstoffen voor de telefoon, eerst worden ze omgezet in halffabricaten (kleine onderdelen voor je telefoon). Dit gebeurt meestal in Azië, waar kinderarbeid en slechte werkomstandigheden veel voorkomen. Voordat het bij de elektronicabedrijven komt die telefoons, laptops en andere elektronica maken, zijn er al minstens zeven andere partijen bij betrokken geweest.

Omdat het productieproces van een telefoon zo ingewikkeld is en zoveel schakels bevat, is het voor fabrikanten makkelijk om zich daarachter te verschuilen. Maar de bedenkers van de Fairphone (een Nederlands concept!) lieten het hier niet bij zitten. Zij willen aan de wereld laten zien dat het wél mogelijk is om een eerlijke telefoon te maken. En dat het wél mogelijk is om aan een smartphone bezitter als jij en ik uit te leggen hoe die telefoon gemaakt wordt.

Hun belangrijkste doelen zijn:

  • conflictvrije grondstoffen voor je telefoon;
  • betere werkomstandigheden en lonen voor arbeiders;
  • een telefoon met een duurzaam design (vervangbare onderdelen, dus je telefoon gaat langer mee, en minder verpakkingsmateriaal);
  • openheid en eerlijkheid over kosten (waar komt de prijs van 325,- voor een Fairphone vandaan?);
  • en recycling.

Is dat niet wat te mooi om waar te zijn? Kunnen ze dat wel allemaal waarmaken? Dat is nu juist het mooie, ook daar zijn ze eerlijk over. Op hun website kun je precies lezen welke doelen ze hebben waargemaakt in de eerste set Fairphones, en welke doelen ze stellen voor in de toekomst. Tot nu toe is het dan ook een groot succes, de eerste 25,000 telefoons zijn geproduceerd en in december worden ze opgestuurd naar de gelukkige eigenaars. Leuk voor bij de eerlijke chocoladeletter!

Zou jij ook geïnteresseerd zijn in een Fairphone? Of geef je toch de voorkeur aan je Samsung of Iphone? En waarom?

Wil je meer weten over de fairphone? Kijk dan op http://www.fairphone.com/

Meer informatie over het productieproces van telefoons en andere eerlijke initiatieven: http://www.timetoturn.nl/gadgets/

http://www.enoughproject.org/publications/mine-mobile-phone