Excuses maken

Daar zitten ze dan. Johan Derksen en René van der Gijp aan tafel bij VI Oranje. Geen van beiden wil excuses maken voor de dingen die ze over elkaar gezegd hebben. Ze kijken elkaar amper aan en de sfeer is om te snijden. Hoezo excuses maken?

In de dagen voor de uitzending zei Johan over René  dat hij een pillenslikkende patiënt is die geen tegenspraak duldt. Renévindt aan de andere kant Johan een saaie vent die alleen aan tafel zit voor het geld. Allebei lijken ze niet erg gelukkig met de situatie.

Gisteravond zaten de mannen voor het eerst weer aan tafel bij VI Oranje na hun bijzondere uitspraken. Ondanks bemiddelingspogingen van presentator Wilfred Genee en gast Tijs van den Brink wilde geen van beide sorry zeggen.

Als Johan of René geen spijt heeft van wat ze doen zal de ander niet vergeven. Iemand moet de eerste stap zetten en zijn ego achter zich laten. Dat is moeilijk, maar als het niet gebeurd moet het programma misschien wel stoppen.

Zoals Johan lelijke dingen over René zegt, zeg jij misschien ook wel lelijke dingen over een ander. Ieder mens doet wel eens iets verkeerd en heeft daar later spijt van. De enige die niets verkeerd deed was Jezus. Hij leefde op aarde zonder zonden, maar werd toch gestraft. Daarmee heeft God de eerste stap gezet. Hij wil het weer goed maken met ons, ondanks alles wat we verkeerd hebben gedaan.

Maar hoe kan Hij het goed maken als jij geen spijt hebt en geen excuses aanbiedt? Als jij zegt: „Sorry Heer, het spijt me wat ik gedaan heb. Vergeef me.”zal hij je vergeven. En zie wat hij gedaan heeft als voorbeeld voor jou. Mattheüs 6:14: „Want als jullie anderen hun misstappen vergeven, zal jullie hemelse Vader ook jullie vergeven.”

Zijn er mensen in jouw omgeving die je wilt vergeven? Of moeten zij jou juist vergeven? Voel je niet te groot om de eerste stap te zetten, dat heeft Jezus namelijk al voor jou gedaan. Hij gaf de voorzet, jij mag hem inkoppen.

 

 

Tim BosmanAuteur: Tim Bosman
Leeftijd: 21 jaar
Hobby’s: Voetbal, Facebook, met vrienden zijn.
Welke levensles wil je iedereen meegeven? A winner never quits, quitters never win.
Geloof je dat er meer is? Ja zeker. Ik geloof in een God die altijd bij me is en voor me zorgt.