Een week zonder Instagram: gaat dat me lukken?

24 uur en 31 minuten. Geshockeerd bekijk ik mijn schermtijd van afgelopen weken. 24 uur! Dat is meer dan één dag in de week! Dat ligt grotendeels aan Instagram. Resoluut leg ik mijn iPhone aan de kant. Dit laat ik me niet overkomen…

Nog geen tien minuten later, of ik ben mijn beslissing al bijna weer vergeten. Uit automatisme ontgrendel ik mijn telefoon en scroll ik door Instagram. Ik word weer eens met mijn neus op de feiten gedrukt: dit is precies hoe die internetverslaving werkt. Maar met als goed voornemen om dit jaar ècht minder tijd te besteden aan social media, besluit ik om actie te ondernemen. Deze week zit ik niet op Instagram. Gaat dat me lukken?

‘Het is best fijn om doelloos voor me uit te staren’

Maandag
Ik sta op een koud perron te wachten tot mijn trein eraan komt. Uit automatisme ben ik geneigd om dan mijn telefoon te pakken en doelloos door Instagram te scrollen. Ik heb mijn telefoon al in mijn handen, maar dan bedenk ik mijn voornemen voor deze week. Ik laat mijn telefoon weer in m’n jaszak glijden. Het voelt onwennig, om voor me uit te staren zonder dat mijn duim door Instagram scrollt. Ik lijk overigens de enige die dat doet en voel me daardoor nog raarder. Ondanks dat merk ik dat het best fijn is om af en toe doelloos voor me uit te staren zonder continu te scrollen.

Dinsdag
College. Het lukt me om gedurende de volle 1,5 uur mijn concentratie bij de docent te houden! Zelfs wanneer de docent me een vraag stelt weet ik die te beantwoorden. Wanneer de docent de pauze aankondigt en iedereen weer naar zijn telefoon grijpt, merk ik weer dat ik een uitzondering ben. Maar waar ik normaal gesproken vaak met een ontevreden gevoel de collegezaal verlaat omdat ik nauwelijks heb opgelet, loop ik aan het eind van het college met gepaste trots weg.

‘Ik open Instagram uit automatisme’

Woensdag
7:17 uur. Ik word wakker en ga de mist in. Nadat ik mijn wekker uit heb gezet open ik Instagram uit automatisme. Na drie foto’s realiseer ik me dat dit niet het plan was, en ik klik weg. Om mijn schuldgevoel te neutraliseren luister ik naar de bijbelpodcast ‘Eerst Dit’ die ik dagelijks binnenkrijg op WhatsApp. Toch nog een goed begin van de dag.

Donderdag
Het is donderdagavond en ik zit met een vriend in een café. Wanneer hij even naar de wc gaat, zou ik normaal gesproken mijn telefoon pakken. Dat doe ik nu niet. In plaats daarvan staar ik wat voor me uit en kijk ik naar de mensen om me heen. Ik word me pijnlijk bewust van hoe mijn telefoon deze momentjes normaal gesproken automatisch invult. Ook merk ik dat ik me veel beter op het gesprek kan richten, zonder afgeleid te raken. Ik neem me voor om mijn telefoon de volgende keer helemaal thuis te laten.

‘De treinreis is zo eigenlijk veel fijner’

Vrijdag
Weekend! ’s Middags zit ik in de trein, terug naar mijn ouders. Ik luister een podcast en staar naar buiten. Normaal gesproken zou ik nu, je raad het nooit, door Instagram scrollen. Maar nu ik even veel bewuster ‘in het moment’ leef is de treinreis eigenlijk veel fijner.

Weekend
Op zaterdag open ik Instagram weer, maar ik ben er al snel klaar mee. Een weekje zonder was fijn en kan ik je echt aanraden. Toch geef ik toe dat het soms ook best lekker is om even gedachteloos mooie foto’s en stories te bekijken. Instagram helemaal verwijderen is daarom nog een brug te ver. In mijn zoektocht naar een ‘gouden middenweg’ stel ik daarom een limiet in. Ik leg mezelf een maximale schermtijd op (die je bij je iPhone-instellingen kan instellen). Ik mag van mezelf een uur per dag social media gebruiken, daarna geeft mijn iPhone me een seintje dat die tijd verstreken is.

Maar nog belangrijker is de vraag: waaróm wil ik minder tijd besteden aan mijn telefoon? Zonder beweegreden is de kans groot dat ik weer in mijn oude patroon val. Over het antwoord moet ik even nadenken…

‘Het leven is te kort om zoveel tijd te besteden aan andere levens’

…Zonder social media houd ik veel meer tijd over voor dat wat ik écht waardevol vindt. Zo kan ik meer boeken lezen, meer genieten van alles om me heen en meer ‘in het moment’ leven. Het leven is te kort om zoveel tijd te besteden aan andere levens. En het is te mooi om er niet 100% van te genieten!

Hoe zit het jouw social media gebruik? Zou jij ook een weekje zonder kunnen?

Meer over dit onderwerp lezen?