Een leven lang op avontuur met God

Als jong meisje maakte ik al kennis met Willemien (77). Ze leidde de Bijbelstudiegroep van mijn ouders en kwam daarom met regelmaat bij ons over de vloer. Toen ik wat ouder werd had ik met haar mooie gesprekken over het geloof en altijd vroeg ze met een stralende glimlach aan mij hoe het ging. Een bijzondere vrouw, die het avontuur met God al lange tijd aangaat.

Haar avontuur met God begon al in haar kindertijd, vertelt ze. Geloven was vanzelfsprekend voor haar. Ze ging drie keer naar de kerk, leidde clubs en had veel gesprekken met geloofsgenoten. Dat hoorde bij het leven van alle dag. Dan kijkt ze me begripvol aan en geeft ze toe: “Voor jullie moet dit lastiger zijn. In jullie omgeving zijn niet zoveel christenen.”

Christelijk milieu
Hoewel ik zelf net als Willemien ben opgegroeid in een christelijk milieu, zie ik veel leeftijdsgenoten in wiens omgeving inderdaad weinig christenen waren. Maar ook daar heeft Willemien, zoals altijd, iets positiefs over te zeggen: “Praten over mijn geloof deed ik juist ook met mensen die niet geloofden, want daar leerde ik ook veel van.”

‘Willemiens leven is wel anders gelopen dan dat van mij’

Ondanks het feit dat we beiden uit een christelijk milieu komen, is Willemiens leven wel anders gelopen dan dat van mij. Ik ben nu 22, ik studeer en geniet van het studentenleven. Toen Willemien 22 was stond ze voor een veel grotere levenskeuze. Haar vriend wilde namelijk graag de zending in om andere mensen over het geloof te vertellen, maar dat zag ze helemaal niet zitten.

Ik ga mee
Een periode van gebed en Bijbel lezen begon voor haar en ze las het verhaal van Jakob die op de vlucht is voor Esau: “God zegt dan tegen Jakob: ‘Waarheen je ook gaat, Ik ga met je mee.’ Daar kon ik toen zelf ook rust in vinden.” Uiteindelijk besloot haar vriend niet de zending in te gaan en hoefde ze geen keuze te maken. Toch heeft ze hierdoor veel geleerd over God. En met die vriend is ze ondertussen al heel wat jaren gelukkig getrouwd!

‘Je bent nu eenmaal nooit uitgeleerd, ook niet als je al 77 jaar gelooft’

Het geloof boeide Willemien van jongs af aan al. “Ik heb een zeker oervertrouwen en dat uit zich ook in mijn relatie met God. Ik vind het belangrijk om te bidden en Bijbel te lezen en dan vertrouw ik me eraan toe dat het goed is zoals het is.” Vanuit die interesse voor God, maar ook een diepe interesse en liefde voor mensen, is ze op latere leeftijd begonnen aan de studie HBO-theologie. Hierdoor kan ze met mensen in gesprek over wat hen ten diepste bezig houdt en die verbinding met anderen vindt ze prachtig. Ze houdt ervan om kwetsbaar te zijn, juist omdat het zo mooi is als anderen je kunnen helpen.

Nieuwe vragen
En is in haar lange weg met God geloven dan nooit saai geworden? “Geloven houdt nooit op,” zegt ze daarover. “De wereld om je heen verandert, maar ook jijzelf, waardoor je telkens weer nieuwe vragen krijgt om antwoorden op te verzinnen.” Je bent nu eenmaal nooit uitgeleerd, ook niet als je al 77 jaar gelooft.

Wil je meer weten over het christelijk geloof? Alpha Youth is dé plek waar je terecht kunt met vragen over het leven, geloof en God. Vind er een bij jou in de buurt!