Een Jesus-like karakter

Als christen voel ik me soms een beetje voor lul gezet. Zo zag ik laatst een satirische versie van God bij het programma Family Guy. Ik moet wel heel onbenullig zijn om in Hem te geloven, was de boodschap die ik eruit haalde. Steeds vaker zie of hoor ik dit soort negatieve denkbeelden over christenen. Vaker dan alle positieve eigenschappen waar christenen naar mijn idee bekend om zouden moeten staan. God noemt in de Bijbel namelijk vele nastrevenswaardige karaktereigenschappen. Ben jij bekend met een Jesus-like karakter?

Het christen zijn kan best negatief overkomen op sommige mensen. Misschien is dit deels te wijten aan de media. Ik zie namelijk vaak een stereotype christen voorbij komen op tv. Denk bijvoorbeeld aan Ned Flanders, de ietwat dorky christen in The Simpsons. Evengoed is de hypocriete, plezier wegnemende christen een veel gebruikt typetje. Dit imago komt niet echt spetterend op mij over. Ik denk dat God namelijk veel meer dan dat voor ons in petto heeft. Hij verlangt ernaar dat we de beste versie van onszelf worden. Door meer zoals Hem te leven in woord en daad zullen we steeds meer een “Jesus-like” karakter ontwikkelen. Een karakter zoals God het voor de mens bedoeld heeft.

Hoe ziet dat dan eruit, zo’n optimaal karakter volgens God? We kunnen beginnen met de negen karaktereigenschappen die Paulus opsomt in Galaten 5 vers 22 en 23. Hij zegt dat de Heilige Geest ons liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, mildheid, trouw, tederheid en zelfbeheersing brengt. Nu moet ik toegeven dat deze eigenschappen niet opeens zijn komen aanwaaien voor mij. Karakter komt niet als een cadeautje en leer je ook niet zomaar aan. Het wordt ontwikkeld door wat we in het leven meemaken. Gelukkig heeft God de Heilige Geest gezonden om ons een handje te helpen.

Altijd liefdevol zijn, dat vind ik best lastig bijvoorbeeld. Vaak denk ik sterker aan mijn eigen belangen dan die van anderen. Ik merk ook dat ik soms eerder het negatieve dan het positieve van mensen zie. De Heilige Geest helpt mij dan om liefdevoller te kijken en minder gefocust te zijn op mijzelf. Hier word ik een stuk blijer van. Mijn omgeving waarschijnlijk ook.

De media mogen wat mij betreft dus best wat updaten in hun christelijke personages. Ik denk dat we samen met God een mooier karakter kunnen ontwikkelen. Hoe zie jij de beste versie van jezelf? Welke karaktereigenschappen zou jij dan bezitten?

ShannaAuteur: Shanna de Geus
Leeftijd: 20 jaar
Hobby’s: Muziek, creativiteit, met vrienden zijn.
Geloof je dat er meer is? Ja. Ik ben nog volop aan het ontdekken, maar ik geloof dat God er is.