De gehandicapte mini merel

We hadden een merel familie in de achtertuin, en ik had ’t niet eens gezien. M’n vogelinteresse is nog dramatischer dan m’n vogelkennis. Maar m’n vader liet het me zien, hij wees me op de familie Merel. Een familie die bestond uit vader, moeder, twee gezonde mini merels en een gehandicapte mini merel.

Wat we zagen waren twee ouders die voor hun kinderen zorgden, alle kinderen. M’n vader had – dierenvriend als hij is – wat broodkruimels gestrooid. Moeder merel nam de kruimels in haar snavel en voerde haar kroost, maar de gehandicapte merel leek genegeerd. “Wie het hardst schreeuwt, wie het meeste eten krijgt” zei m’n vader “dat is nou eenmaal hoe het werkt in de natuur”.

Ik bleef – tot mijn eigen verbazing – kijken naar de merels, hoe de twee gezonde mini merels gevoerd werden door moeder. Ik kreeg medelijden met de gehandicapte merel die na de zoveelste poging tot lopen, laat staan vliegen, nog steeds geen centimeter voorruit kwam. Ik liep naar buiten en legde wat kruimels voor hem neer, recht voor z’n snavel. Hij at het niet, hij weigerde m’n hulp. En daar kwam mijn vogelkennis duidelijk tekort, en kon mijn vader me vertellen: “die kleine merels eten niet zelf, ze eten alleen wat ze gevoerd krijgen van hun ouders”. En daarmee was de gehandicapte merel verloren, dacht ik.

Maar niets bleek minder waar. Even later kwam moeder merel ook haar derde kind voeren. De paralympische merel was toch niet vergeten en leek dankbaar. Hij/zij (kun je dat zien bij vogels?) bleef rustig liggen en deed geen moeite meer om aandacht te krijgen.

En zo kan ik heel makkelijk de vergelijking met God maken, want dat is tenslotte het doel van bloggen voor Alpha. Misschien heb je de vergelijking zelf allang gemaakt, de vergelijking tussen moeder merel en God.

“Want God houdt zoveel van de mensen, dat Hij zijn enige Zoon aan hen heeft gegeven. Iedereen die in Hem gelooft, zal niet verloren gaan, maar zal het eeuwige leven hebben.” (Johannes 3; 16)

Zoals moeder merel voor al haar kinderen zorgt, zo zorgt God ook voor al zijn kinderen. Het maakt niet uit of je gehandicapt, gezond, zwart, wit, dik, dun of wat dan ook bent. Hij zorgt voor je, Hij houdt van je, Hij vergeet niemand. God trekt zich niks aan van de natuurwetten zoals mijn vader die beschreef. Iedereen mag bij God horen, niet alleen diegene die het hardst schreeuwt.