Brief aan mijn 16-jarige ik

Lieve Amber,

Laat me met de deur in huis vallen door te zeggen: je bent geliefd. Je bent mooi en goed zoals je bent, al weet je misschien nog niet wie je bent. Daar kom je wel achter, maar ik voorspel je: je zal niet worden zoals je nu denkt dat je wordt. Er komt namelijk een tijd dat je erachter komt dat al die melancholische momenten geen enkele zin hebben gehad. Je bent geen Eline Vere en je zal geen dramatisch leven leiden. Cheer up!

Kijk om je heen. Ik weet dat je niet gemakkelijk nieuwe vriendschappen sluit en dat je soms hiermee worstelt. Laat me je vertellen: dat is een waardevolle eigenschap. Je kent Juliëtte en Wendy al jaren en ze zijn je nu al erg dierbaar. In de komende jaren zul je genoeg leuke, aardige en interessante mensen tegenkomen en je zal sociaal gezien steeds vaardiger worden, maar ‘Juul en Wen’ zullen altijd blijven. No matter what. Jullie zullen schateren van het lachen – tot tranen aan toe. Jullie zullen ernstig zijn en hartenpijn delen. Jullie zullen ook samen huilen (al zal jij de meeste tranen laten, want laten we eerlijk zijn: jouw traanbuizen zijn gewoon overgevoelig J) en soms ruziemaken. Misschien dat jullie in de toekomst zelfs voor korte of langere tijd gescheiden zijn, maar weet dat iedere keer als je bij ze terugkeert het is zoals vanouds. Heb ze lief.

Wie er ook altijd zullen zijn, zijn papa en mama. Waarschijnlijk lig je zo nu en dan nog erg met ze in de clinch (en dat is ook heel normaal), maar ze hebben je lief. Jij en je broertje zijn het prachtige resultaat van hun liefde voor elkaar en ze zullen er alles aan doen om jullie op weg te helpen en een zetje in de goede richting te geven. Op een gegeven moment zul je het zelf moeten doen, maar ze zullen altijd aan de zijlijn staan. Ze zullen je nooit, nooit, nooit teleurstellen. Heb ze lief.

Wat betreft ‘jongens’: you’ll be just fine. Maak je niet druk om wat ze van je vinden; blijf jezelf. Doe je niet stoerder voor dan je bent. Wat komt dat komt en alles heeft zijn tijd. Uiteindelijk (spoiler alert!) zal je iemand ontmoeten die alle clichés zal waarmaken. Ik denk niet dat ik het je kan of wil verklappen hoe dat zal zijn – dat moet je zelf meemaken – maar diegene is het wachten waard. Heb hem lief en wees hem en jezelf altijd trouw.

Ik denk niet dat ik je meer kan vertellen. Behalve dit: je bent enorm gezegend en er zullen nog vele momenten komen dat je Iemand daarvoor zult danken, al weet je misschien nu nog niet wie. Je zal fouten maken en verdriet hebben, maar dat zal je vormen. Geniet van het leven, wees oprecht en trouw en bovenal: heb lief

Liefs,

Amber

(Bron foto)

 

 

 

Amber Bakkeren 2014Auteur: Amber Linde Bakkeren
Leeftijd: 21
Website: Grannyshouseofbooks.nl
Wat is het belangrijkste in je leven? Mijn familie, vriendinnen, vriend en mijn geloof.
Geloof je dat er meer is? Ja, ik geloof in de God van hemel en aarde, van liefde en genegenheid. En ik geloof dat Hij altijd bij ons is, waar we ook gaan, waar we ook staan.