Break-up: het einde van een vriendschap

De laatste keer dat ik een gebroken hart had kan ik me nog goed herinneren. Elke keer als ik foto’s van hem zag, als ik zag dat hij het leuk had met anderen, als ik terugdacht aan dingen waar hij bij was deed het pijn. Alleen kwam mijn gebroken hart niet door een break-up van een relatie, maar door het eindigen van een vriendschap.

De afgelopen tijd heb ik geschreven over vriendschappen, wat er het mooie aan vriendschap is, wat een vriendschap echt maakt en wat de rol van God daarin is. Ik vind vriendschap prachtig, maar ik wil ook stilstaan bij de pijnlijke kant ervan. Elke keer als een vriendschap over gaat vind ik dat jammer. Je groeit uit elkaar, past toch niet zo goed bij elkaar of iemand verdwijnt zomaar uit je leven. Het is helemaal niet gek als je daar verdriet om hebt en ik wil je graag wat tips geven, dingen die mij geholpen hebben, zodat je verder kan gaan.

1. Praat erover!
Hoe gek het misschien ook zal voelen: praat erover. Verdrietig zijn over het ‘uitgaan’ van een vriendschap is soms een beetje taboe, maar bijna iedereen zal het wel herkennen. Je ouders, familie, andere vrienden kunnen je helpen met adviezen of door gewoon je verhaal bij hen te doen.

‘Elke dag gaat het een klein beetje beter’

2. Geef het tijd
Heel cliché, maar: geef het tijd. In het begin kan het erg helpen om even niet herinnerd te worden aan de ander door verhalen of foto’s, maar er komt een tijd dat dat wel weer lukt. Het gaat elke dag een beetje beter.

3. Richt je op andere vriendschappen
Er zullen genoeg mensen zijn die je helpen met het verdriet over deze vriendschap. Probeer je op hen te richten en waardeer wat ze doen. Je ene vriendschap is over en dat is heel erg naar, maar dat betekent wel dat je meer tijd hebt voor anderen. In wie wil je investeren?

‘In eerste instantie was ik boos’

4. Let go, let God
Tijdens mijn laatste gebroken hart over een vriendschap heb ik God veel gebeden of het goed mocht komen tussen ons. Totdat ik op een gegeven moment bad: als U het niet wilt, dan niet. Ik was toen in eerste instantie best boos dat God het niet ‘goed’ had gemaakt, maar nu zie ik in dat het voor mij veel beter was dat die vriendschap over ging. God heeft de touwtjes in handen en je mag vertrouwen op Zijn keuzes en op het feit dat Hij nieuwe mensen om je heen zal zetten. Zoals de befaamde uitspraak: let go, let God.

‘Je bent niet alleen!’

5. Schrijf het op
En een laatste: als je echt veel moeite hebt met over deze ‘break-up’ heen komen, schrijf het dan op. Gewoon in dagboek-vorm, in een gebed, in een brief aan de ander. Vertel wat je nog kwijt wilt, wat je mooi vond, wat je nu pijn doet en schrijf het zo van je af.

Misschien herken je dit wel. Is je vriendschap net voorbij, ben je uit elkaar gegroeid of ben je bang dat dit zal gaan gebeuren. Ik hoop dat deze tips je een beetje hebben geholpen. En onthoud: je bent niet alleen!

Voel je je soms eenzaam? Kom langs bij een Alpha – Youth bij jou in de buurt!

Meer over dit onderwerp lezen?