Wat betekent het?

Boeddha in de vensterbank

In Nederland zie je het tegenwoordig overal. Boeddhabeeldjes in de tuin, in de vensterbank en in de schappen bij Action, Xenos en tuincentra. Soms zelfs in de wc. Maar waarom kopen we die beelden eigenlijk? En klopt ons beeld van Boeddha wel?

Deze week stond er een interessant artikel in de krant over boeddhabeeldjes in Nederland. De meeste mensen die zo’n boeddhabeeldje in huis hebben, zien zichzelf niet als gelovig, en al helemaal niet als boeddhist. Het beeldje symboliseert voor veel eigenaars rust, geluk of schoonheid.

Andere spiritualiteit

Ik vind het opvallend dat met het ontkerkelijken van Nederland, yoga, meditatie, mindfulness en boeddhabeeldjes erg populair zijn geworden. Deze rituelen zorgen wel voor spiritualiteit in je leven, maar worden niet als streng en belerend ervaren zoals de kerk en het christendom met al haar regels. Je kunt het op je eigen manier invullen, en het is voornamelijk gericht op het vinden van persoonlijke rust en voldoening. Maar is dat wel zo? Want boeddhisme is wel degelijk een religie. Met alleen al 33 goden in de godenhemel, monniken, rituelen, stromingen, geboden en leefregels. Ook de boeddha zelf was het grootste deel van zijn leven een monnik, met een aantal verlichte volgelingen, die zijn leven wijdde aan het onderwijzen van de boeddhistische leer. Dit vergeten we in het westen vaak.

Bijgeloof

Toch zien we de boeddha’s ook niet als moderne tuinkabouters. Hoewel het meestal losgekoppeld wordt van religie, hangt er nog wel wat bijgeloof aan. Zo mag je een boeddha niet bij het hoofd pakken, hem kapot laten vallen brengt ongeluk, en je mag een boeddha niet kopen, maar moet hem cadeau krijgen. Op die manier heeft het beeld toch een bijzondere ‘spirituele’ betekenis.

Vind jij dat je een Boeddhabeeld op je eigen manier kunt gebruiken, ongeacht je geloof of overtuiging? Of denk je dat het niet los te koppelen is van het boeddhistisch geloof?

Wat geloof jij?

Onderzoek het bij Alpha Youth!