Het klinkt misschien gek, vechten voor onderwijs. Je gaat zelf vast niet iedere ochtend juichend naar school. Toch is dit waar Malala Yousafsai (16) zich al jaren voor inzet, en zelfs een aanslag op haar leven houdt haar niet tegen. In Pakistan, waar Malala is opgegroeid, gaan meer dan 5 miljoen kinderen niet naar de basisschool. Tweederde daarvan zijn meisjes, en arme meiden hebben al helemaal weinig kansen als het gaat om onderwijs (Unesco 2012). Daarom vecht Malala al jaren voor recht op onderwijs voor meisjes.
Toen Malala elf was schreef ze anoniem een blog voor de BBC, over haar leven en haar angst voor de Taliban, die meisjes in die regio verbieden om naar school te gaan. En logisch dat ze bang was, want in die tijd had de Taliban al meer dan 100 meisjesscholen opgeblazen. In de daarop volgende jaren werd Malala steeds bekender, er werden een aantal films gemaakt over haar en haar familie, en in december 2011 kreeg ze de eerste Pakistaanse vredesprijs. Maar haar groeiende bekendheid en haar uitgesproken mening bracht haar ook in gevaar. De Taliban kreeg haar in het vizier en op haar Facebook (wel onder haar eigen naam) kreeg ze allerlei bedreigingen. In oktober 2012 werd Malala neergeschoten door de Taliban. Een kogel door haar nek en hoofd. In Engeland herstelde ze na een uitgebreide behandeling van haar verwondingen, maar de Taliban blijft haar bedreigen met de dood. Omdat ze ‘ westerse idealen’ heeft en president Obama haar idool is. Maar dat houdt haar niet tegen. Nog steeds zet ze zich op allerlei manieren in voor onderwijs voor iedereen, samen met Unicef en andere organisaties.
Ik krijg kippenvel als ik deze dingen lees over Malala. De angst die meisjes elke dag voelen als ze naar school gaan, de kansen die meisjes in Pakistan en vele andere landen niet krijgen. Maar vooral om Malala’s moed! Zij durft te vechten voor haar idealen en is bereid alles te doen om de wereld voor meisjes als zij te verbeteren.
Malala zegt: “Laat ons boeken en pennen oppakken, het zijn de meest krachtige wapens. Een kind, een leraar, een pen en een boek. Dat zijn de dingen die de wereld kunnen veranderen.”
Wat vind jij van Malala’s uitspraak?
Bron foto: Amnesty.nl