Bidden voor tentamens

Ik antwoordde laconiek dat ik voor mijn tentamen zou bidden, dus dan kwam het vast goed.

Nog niet zo lang geleden was ik op een borrel. Ik raakte aan de praat met een jongen en uiteraard begonnen we eerst maar eens over onze studies. Nog altijd is dat het veiligste onderwerp om een niet-flirterig gesprek mee te beginnen. Prima, ik vertelde vol trots over mijn studies en het tentamen van de volgende dag.

Hij verbaasde zich erover dat ik om die tijd dan nog op de borrel was. Als hij een tentamen zou hebben, zou hij zeker voor twaalf uur al in bed liggen. Hierop antwoordde ik laconiek dat ik voor mijn tentamen zou bidden, dus dan kwam het vast goed. Hij keek me verbaasd aan. Bidden voor mijn tentamen? Waarom zou ik dat doen? En als God dan bestaat, zou hij zich dan interesseren in mijn tentamen in plaats van in de strijd in Syrië, de honger in Afrika en ga maar door?

Deze jongen zette me aan het nadenken. Is het inderdaad onnozel om te bidden voor een tentamen? Zou ik dat tegen iemand kunnen vertellen die op sterven ligt en God toch echt ietsje harder nodig heeft dan ik? Of tegen die weduwe die onlangs in Amsterdam haar man verloor door een onterechte liquidatie? Als God er is, is Hij er dan alleen voor grote dingen? Ik denk het niet. Ik denk dat God zeker oog heeft voor ons allemaal. We zijn allemaal speciaal door Hem gemaakt en uitgekozen. Mensen piekeren veel teveel over Gods bestaan. Of het wel voor hen is, of het wel zin heeft e.d. En als er iets is wat je verder bij God vandaan brengt, is het wel twijfel en gepieker. Probeer niet bang te zijn om Gods leiding te zien in alles. Dus ook bij die snee in je vinger, dat sollicitatiegesprek bij de AH of die presentatie.

Ik ben niet ernstig ziek geweest, ik heb geen enorm heftige dingen meegemaakt, maar ik merk wel dat God er is, voor míj. Niet altijd, maar geregeld. En ik denk dat je God pas echt voelt als je ook daadwerkelijk gelooft dat Hij er is voor jou. Ken je de zogenoemde ‘schietgebedjes’? Haast iedereen doet het. Wanneer je alleen op een donker fietspad fietst en je ziet twee mannen voor je opdoemen… Dat is nou een goed moment voor een schietgebedje. Even snel: ‘God, mogen die mannen alstublieft gewoon doorlopen.’ Herkenbaar?

En wat dacht je van deze tekst?

Vertrouw op de HEER met heel je hart,
steun niet op eigen inzicht.
Denk aan hem bij alles wat je doet,
dan baant hij voor jou de weg. – Spreuken 3:5-6

Wat een fantastische belofte geeft God in de Bijbel. Als je aan Hem denkt, Hem erbij betrekt, dán zorgt Hij wel voor een weg. Lekker bidden voor tentamens dus!

 

 

Petra-alphaAuteur: Petra
Leeftijd: 20
Waar geloof jij in? Ik geloof uiteraard in God. Vooral in het feit dat er altijd Iemand is die erbij is. Dan is keuzes maken ineens veel minder eng! En ik geloof in vriendschappen en familie door dik en dun. Het elkaar door en door kennen, terechtwijzen, liefhebben en lekker babbelen en lachen. Gewoon omdat je masker af kan. En als laatste, noem me naïef, dat in ieder mens iets goeds zit. Hoeveel slechte dingen ze ook doen. Gevaarlijke stelling? Ik zal ‘m later nog eens verduidelijken.