Hardop bidden: dat is best spannend!

De vorige keer vertelde ik enthousiast over de eerste avond op Alpha – Youth. Inmiddels ben ik er al drie keer geweest en ik ken zowaar van iedereen de naam! Dit keer gingen we het hebben over bidden. Voor mij is bidden net zoals een broodje eten maar toch merkte ik lichte spanning in de groep. Zo hoorde ik her en der al wat mensen zeggen: “ik ga echt niet hardop bidden hoor!”

En dat ik kan ik me ontzettend goed voorstellen. Van jongs af aan ben ik gewend om wel voor alles te bidden, maar deze avond kreeg ik toch weer even door dat voor heel veel mensen bidden helemaal niet vanzelfsprekend is. Als je er echt over na gaat denken is het eigenlijk ook best gek; praten tegen iemand die je helemaal niet ziet. En antwoordt Hij dan wel?

Relatie met Jezus?
Dat is namelijk nog best wel een dingetje. Tegen God aanpraten is één, maar een gesprek voeren is twee. In het filmpje van deze avond werd verteld dat je onder andere bidt om een relatie met Jezus aan te gaan. En een relatie hoort niet van één kant te komen, maar van twee. Zo kwam in ons kleinere groepje al snel de vraag ‘Hoe antwoordt God?’ aan bod. Daarop zei iemand uit onze groep: ik wil graag delen met jullie hoe ik dat ervaar!

‘God is niet iemand die alles verbiedt’

Ze zei dat God niet iemand is die alles verbiedt. Geen seks voor het huwelijk, niet te veel drinken, niet stelen en niet liegen. Vaak denken we aan heel veel dingen die we níet van God mogen, maar mijn groepsleidster keek daar anders naar. Als we namelijk iets aan God vragen in ons gebed zegt hij niet nee, maar:

  1. Ja
  2. Nog niet
  3. Ik heb iets beters voor je

Dat vond ik interessant. Zo had ik daar nog niet over nagedacht.

Popcorngebed?
Ik wist altijd al dat God goed en positief is, maar bij deze avond werd het weer even extra benadrukt en uitgelegd. In de Bijbel staat namelijk dat Hij het beste met ons voor heeft. Dat neemt niet weg dat ook ik wel eens het gevoel heb dat ik maar iets brabbel naar iemand in het heelal. Toch kreeg ik deze avond echt weer het gevoel dat God altijd luistert, en antwoordt!

‘Bidden kan spannend of ongemakkelijk zijn’

Dat God dus wél antwoordt neemt niet per se weg dat bidden spannend of ongemakkelijk kan zijn. Maar door je twijfels en gedachtes erover te delen met anderen kan je echt een stukje op weg worden geholpen. Zo deden we aan het einde een ‘popcorngebed’. Iedereen die wilde mocht iets bidden, maar niks was verplicht. Ik vond het tof dat je op die manier toch samen kon bidden, ieder op zijn eigen manier. (En ja, we baden dus hardop! 🙂

Heb jij vragen over bidden of een andere mening hierover? Laat het horen op een Alpha bij jouw in de buurt!

Milou heeft meerdere blogs geschreven over haar avontuur op Alpha, lees hier haar derde blog: pannenkoeken & leren vertrouwen op God

Meer over dit onderwerp lezen?