Bid ik verkeerd?

Bid jij wel eens? Ik wel. Vaak voordat ik ga slapen of voor het eten. Ik vind het fijn om mijn gedachten met God te delen en ik vraag Hem om hulp. Toch komen de dingen die ik vraag niet altijd uit. Bid ik verkeerd?

Afgelopen zaterdagavond hebben de hemelse machten het denk ik druk gehad met ons kleine land. De wedstrijd Nederland – Costa Rica moest beslist worden met penalty’s. Tijdens dat kwartier, waarin Tim Krul Nederland behoedde voor een blamage, zullen er een hoop schietgebedjes naar boven zijn gegaan. Ook ik moet toegeven dat ik me daar schuldig aan gemaakt heb.

Het is de vraag of God hier echt wat mee doet. Ik denk het niet. In Jakobus 4:3 staat: “En als u bidt ontvangt u niets, omdat u verkeerd bidt: u wilt alleen uw eigen hartstochten bevredigen.”Ik geloof dat we voor zulke aardse zaken als een potje voetbal God niet aan moeten roepen.

Voor dingen die echt belangrijk voor ons zijn mogen we altijd bij Hem komen. Lees maar in Lucas 11: 9. Daar zegt Jezus tegen ons: “Vraag en jullie zal gegeven worden, zoek en je zult vinden, klop en er zal voor je worden opengedaan.”

Dat betekent niet dat we alles krijgen wat we vragen. Soms bidden we voor genezing, maar gebeurt er niets. Zelfs Jezus’gebeden werden niet altijd verhoord. Vlak voor hij verraden zou worden door één van zijn vrienden gebeurde dit:

Lucas 22: 41 – 44: “En hij liep bij hen weg, tot ongeveer een steenworp ver, en knielde daarna neer om te bidden. Hij bad: ‘Vader, als u het wilt, neem dan deze beker van mij weg. Maar laat niet wat ik wil, maar wat u wilt gebeuren.’Uit de hemel verscheen een engel om hem kracht te geven. Hij werd overvallen door doodsangst, maar bleef bidden; zijn zweet viel in grote druppels als bloed op de grond.”

Jezus is zo bang dat hij bloed zweet. Toch vraagt Hij God om niet te doen wat Hij wil, maar wat Gods wil is. God steunt hem en geeft hem kracht om te doen wat nodig is. Zo zal God ook met ons zijn als wij het moeilijk hebben.

Niet altijd is die steun zo duidelijk als bij Jezus in de vorm van een engel, maar ik geloof dat hij ons wil helpen. Hij is geen toverfee die je alles geeft wat je vraagt. Hij heeft een plan met je en laat dingen gebeuren die je niet altijd begrijpt. We hoeven niet aan zijn goedheid te twijfelen, maar kunnen er op vertrouwen dat Hij goed is.

Zoals Job in zijn eerste hoofdstuk zegt: „De Heer heeft gegeven, de Heer heeft genomen, de naam van de Heer zij geprezen.”

 

Meer over dit onderwerp lezen?