Beyoncé stelt me teleur

Beyoncé heeft het weer eens geflikt. De hele wereld heeft het over haar, en dat heeft ze zonder marketing gedaan. Zomaar ineens was daar een compleet nieuw album! Ik ben een groot fan van haar, maar eerlijk gezegd heeft ze me toch ook een beetje teleurgesteld…

Laat me beginnen met vertellen dat ik Beyoncé een fantastische zangeres vind. Je zou haar wat mij betreft wel kunnen vergelijken met Michael Jackson, ze staat al jaren aan de top. Het ene na het andere album verkoopt als een trein, en haar concerten zijn binnen no time uitverkocht. Naast haar muziek vind ik Beyoncé ook een echte power vrouw! Ze maakt zich sterk voor vrouwenrechten en helpt ook regelmatig allerlei goede doelen.

Daarnaast is Beyoncé één van de weinige artiesten die vrij normaal blijft. Ze is al jaren samen met haar man Jay-z, en heeft sinds kort ook een prachtige dochter.

Op het nieuwe album van Beyoncé staat een nummer dat me enorm aanspreekt. Het heet ‘pretty hurts‘ , “perfection is the disease of a nation” zingt ze. “Trying to fix something, but you can’t fix what you can’t see. It’s the soul that needs surgery.” Een krachtig lied over hoe vrouwen altijd bezig zijn met hun uiterlijk, met perfectie. Iets waar de maatschappij maar al te graag aan mee doet. Dat Beyoncé hier juist TEGEN zingt vind ik erg mooi.

Maar toch… Er is ook een andere kant aan Beyoncé. En zeker ook aan dit nieuwe album. Want al zingt ze in het eerste nummer nog dat perfectie een ziekte is, in alle andere nummers is ze niets anders dan perfect! Ze zingt eigenlijk een loflied op haar eigen lichaam, en de boodschap van haar album is duidelijk; zij is een droomvrouw.

En dat is nou net weer niet wat ik van Beyoncé wil horen. Meisjes worden tegenwoordig al teveel opgevoed om zich te vergelijken met andere meisjes. Ben ik wel de mooiste? Is zij niet beter dan ik? En is er dan iemand die zichzelf met Beyoncé wil vergelijken?

Wat vinden jullie van de boodschap van Beyoncé’s muziek?

 

 

Marit SmitAuteur: Marit Smit (webredacteur YA)
Leeftijd: 24 jaar
Hobby’s: Lezen, zingen, surfen op internet, winkelen, naar de dierentuin of de Efteling, volleybal.
Geloof je dat er meer is? Jazeker! Ik geloof in een God van liefde, een God die ontzettend veel om ons geeft.