Bevrijdingsdag voor iedereen?

Bevrijdingsdag, morgen is het zover! Terwijl we deze dag zullen vieren, staat de wereld helaas nog steeds in brand. Oorlogen, terreuraanslagen en discriminatie zorgen ervoor dat we voortdurend in angst leven. Een groter contrast op Bevrijdingsdag is niet denkbaar. Wat is échte vrijheid nou eigenlijk?

‘Daar liep ik dan, temidden van een geruïneerde en verlaten straat. Vol ongeloof keek ik om me heen. Ergens tussen twee ingestorte gebouwen zag ik een rood-witte vlag als machtssymbool van de nazi’s in de kille wind  bungelen. Deze setting gaf voor mij de verwoesting van de mensheid weer, en het gevoel daarbij werd helemaal bevestigd toen ik na een paar moeizame voetstappen een bordje tegenkwam met de tekst: ‘verboden voor Joden.’ Al het vertrouwen in een hoopvolle toekomst was ik verloren.     Tot die ene dag.

Op zomaar een lentedag proefde ik voor het eerst de verbondenheid tussen de zingende en dansende mensen op straat. Zij die altijd hadden gehuild, zag ik voor het eerst lachen, en de kinderen die jarenlang waren ondergedoken, konden eindelijk zorgeloos buitenspelen. Op dat moment voelde ik me voor het eerst echt vrij.’ 

Dit stukje komt niet uit een boek maar heb ik zelf geschreven. Wij, een nieuwe generatie, weten niet hoe het is om in levensgevaarlijke omstandigheden te leven. Daarom juist, probeer ik me in te leven. Hoe zou dat voor die mensen geweest zijn?

Overlevenden van de Tweede Wereldoorlog weten echt hoe het is om bevrijd te worden van de vijand, het kwaad. Wat brengt die vrijheid dan mooie dingen! Denk alleen al aan die verbondenheid tussen de zingende en dansende mensen op die ene lentedag in 1945. Hoe mooi is het dat we juist dit vandaag op een festival kunnen gaan herbeleven. Wat nou als wij die verbondenheid en vrijheid met heel de wereld kunnen delen? Hoe mooi zal dat zijn? Wat is dan de volgende stap?

Probeer eerst maar eens naar jezelf te kijken. Misschien ben jij wel degene die op dit moment in een ‘oorlog’ leeft en wil je het liefst afstand nemen van de verwoestingen in je leven. Het kan zijn dat je het vertrouwen in een hoopvolle toekomst bent verloren. Ik kan je vertellen: er is hoop! Gelukkig is er iemand die jou daarvan wil bevrijden, sterker nog, je bent eigenlijk al bevrijd! In het Bijbelboek Johannes 3 vers 16 staat namelijk het volgende:

Want God houdt zoveel van de mensen, dat Hij zijn enige Zoon aan hen heeft gegeven. Iedereen die in Hem gelooft, zal niet verloren gaan, maar zal het eeuwige leven hebben.’

Zodra ik ging beseffen wat er in deze tekst staat, veranderde mijn leven. Het maakte me daadwerkelijk vrij. Het zorgde ervoor dat falen of slagen er niet meer toe doet; dat mijn geluk niet meer afhangt van mijn talenten of bezittingen. Ik laat me vanaf nu niet meer leiden door angst voor oorlogen en terreuraanslagen, en het vertrouwen in God zal ik nooit meer verliezen. Vandaag vieren we de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog, maar ook morgen en overmorgen is het voor mij een Bevrijdingsdag. Dat is pas echte vrijheid.

Hopelijk komt er een moment dat iedereen gaat beseffen wat er in Johannes 3 vers 16 staat. Alleen dan kunnen we dezelfde verbondenheid en vrijheid als in 1945 voelen. Laat je dus vinden door Jezus, want alleen Hij is de weg naar échte bevrijding.

Heb je nog te veel vragen of je dit allemaal wel kan geloven, misschien is de Alpha Youth iets voor jou!