Jezus deed wonderen

Bestaan wonderen?

De wonderen zijn de wereld nog niet uit! Je hoort het vast wel eens. Er gebeurt iets onverwachts of bijzonders en we bestempelen het gelijk als een wonder. Maar geloven we in deze tijd nog wel echt in wonderen?

Hebben we überhaupt nog wel wonderen nodig? Als je ziek bent heeft de dokter vast wel een medicijn en als je iets gebroken hebt zorgt een operatie ervoor dat je binnen de kortste keren weer de oude bent. Maar de doktoren kunnen helaas nog niet alles genezen.

Zo gaan er nog steeds veel te veel kinderen en volwassen dood aan de gevolgen van kanker. En zo zijn er nog veel meer ziektes en aandoeningen waar de doktoren weinig aan kunnen veranderen.

Moeilijk om een wonder te verwachten

We kunnen wonderen dus wel degelijk goed gebruiken. Maar zo vaak zie ik geen wonder gebeuren om me heen. Ik merk ook dat we het moeilijk vinden om een wonder echt te verwachten van God.

'God heeft toch bewezen dat hij geneest?'

Zo werd er zondag bij mij in de kerk gebeden: “We willen U bidden om genezing, maar in ieder geval om kracht en troost.” In principe niks mis mee, maar het getuigt niet echt van vertrouwen dat God diegene zal gaan genezen. En dat is toch een beetje raar. God heeft toch bewezen dat hij geneest?

Blinden gingen weer zien

Zo riep Jezus Lazarus op uit de dood, liet blinden zien, doven weer horen, genas huidziekten en deed nog veel meer. Er staat zelfs in Johannes 21:25 : ‘Jezus heeft nog veel meer gedaan: als al zijn daden, een voor een, opgeschreven zouden worden, zou de wereld, denk ik, te klein zijn voor de boeken die dan geschreven moesten worden.

Laat ik voor mijzelf spreken. Ik lees in de Bijbel dat Jezus zoveel genas en zoveel wonderen gedaan heeft. Waarom vind ik het dan zo moeilijk om er op te vertrouwen dat Hij geneest? Het is zelfs zo dat toen ik bij de pinksterconferentie van Opwekking was, er een doof jongetje dat voor mij stond genezen werd en weer kon horen. Dit was overduidelijk het werk van God, maar ik merkte toen ik weer buiten stond, dat ik het direct begon te relativeren. “Zou het wel echt zo zijn? Kon hij misschien maar tijdelijk horen? Dit kan toch helemaal niet?”

‘Daarom zeg ik jullie: alles waarom jullie bidden en vragen, geloof dat je het al ontvangen hebt, en je zult het krijgen.’ (Marcus 11: 24)

Nuchter

Misschien komt het wel omdat ik te nuchter ben? De Hollandse mentaliteit is dat. We willen alles verklaren en argumenten horen waarom dingen gebeuren. Maar dat is nu precies het bijzondere aan wonderen: het is niet te verklaren. Misschien moeten we gewoon accepteren dat het gebeurt? en niet te veel vragen stellen?

Geloof jij in wonderen?

Praat verder bij Alpha Youth!