Ben ik een goede christen?

Vraag jij je ook weleens af of je eigenlijk wel een goede christen bent? Je bidt misschien helemaal niet zo vaak of je vindt het moeilijk om anderen te vertellen dat je christen bent. Als je om je heen anderen ziet die dat beter doen kun je daar misschien best onzeker van worden of schuldig voelen dat jij het weleens vergeet, maar bestaat er wel zoiets als een goede christen?

Allereerst is het goed om even na te denken over het begrip christen: wie of wat is een christen? Iemand die naar de kerk gaat en soms de bijbel leest is niet gelijk een christen. Een christen is namelijk iemand die gelooft dat Jezus aan het kruis is gestorven voor zijn of haar zonden. En dat Jezus vervolgens weer uit de dood is opgestaan om ons een leven in vrijheid in relatie met Hem te geven, en een eeuwig leven.

Een christen is iemand die Jezus als persoonlijke redder ziet en Hem wil volgen. Als je kiest voor Jezus, ontvang je de Heilige Geest in je hart die altijd bij je is en je helpt om steeds meer op Jezus te gaan lijken. Dit alles kun je hier vinden in de Bijbel.

‘Je kunt geen hemelpunten verdienen door naar de kerk te gaan’

Kunnen wij dit alles verdienen? Nee, wij kunnen niet verdienen wat God ons wil geven. Het gaat niet om wat wij wel of niet doen, maar om wat Jezus heeft gedaan voor ons. Je kunt geen hemelpunten verdienen door naar alle kerstdiensten te gaan, door elke dag een uur te bidden of door een zendingsreis naar Afrika te maken. Redding is een geschenk van God.

Op Jezus lijken
Naast redding spreekt te Bijbel ook over heiliging. Heiliging is wél iets waar onze eigen discipline voor nodig is. God wil ons namelijk helemaal tot ons recht laten komen en op Zijn Zoon Jezus laten lijken. De Heilige Geest helpt ons hierbij door ons te helpen bij het maken van keuzes. Hij geeft ons kracht die we daarvoor nodig hebben maar daar moeten we hem wel om vragen. God wel of niet vragen om Zijn hulp is onze eigen keuze. Dat kun je hier lezen in de Bijbel.

‘Een christen kan verder zijn in geloof maar niet beter’

Kun je dan een goede of slechte christen zijn? Er zijn mensen die ‘verder’ zijn in hun geloof als het gaat over keuzes maken, gehoorzaam zijn aan God en luisteren naar wat Hij tegen hen zegt. Dit wil niet zeggen dat mensen die ‘verder’ zijn in hun geloofswandel, betere christenen zijn. Ze zijn niet beter maar ze zijn verder in hun reis met God.

Wat betekent dat?
‘Verder’ zijn in het geloof heeft te maken met het dragen van vrucht. Het dragen van vrucht door de groei van vruchten van de Geest en goede werken is een uitwerking van je geloof in Jezus. Zoals je hier kan lezen in de Bijbel, is het van belang dat wij als christenen vrucht dragen, anders is ons geloof niets waard.

‘Het gaat om de relatie met God’

Als je met Jezus leeft, zullen er vanzelf vruchten ontstaan. Deze ontstaan namelijk doordat jij op Jezus vertrouwt en in Hem gelooft. Hier moet je wel voor kiezen! Elke dag weer. Het gaat om het hebben van een relatie met God. Bepaalde dingen doen, zoals bidden, is daar een onderdeel van. Ze maken je geen betere christen, want daarin zijn we allemaal gelijk, maar die dingen kunnen je wel verder brengen in je relatie met God. Dat kun je hier lezen in de Bijbel.

Hoe zit dat precies? Hoe kun je deze relatie met God verdiepen? Dat lees je in het volgende blog: Doe ik genoeg aan mijn geloof?

Meer over dit onderwerp lezen?