Welke vertaling lees jij?

Al die verschillende soorten Bijbels

In Nederland zijn ontzettend veel verschillende soorten bijbels. In sommige landen is het al bijzonder als je één Bijbel hebt. Waar komen al die vertalingen en versies toch vandaan en hoe weet je welke het best bij jou past?

De Statenvertaling, Nieuwe Bijbelvertaling, de Groot Nieuws Bijbel, Het Boek, de Jongerenbijbel, tientallen kinderbijbels en als je goed Engels kunt heb je helemaal veel keuze. Al die Bijbels zijn vertaald, door mensen die daar veel tijd aan besteed hebben, vanuit het Grieks en Hebreeuws naar onze taal.

Nieuwe vertalingen

Die grote hoeveelheid aan bijbels is er onder andere doordat onze taal continu veranderd. Vroeger praatten de mensen anders dan nu en de Bijbelvertalingen gaan dus ook met hun tijd mee.

Een voorbeeldje van het verschil tussen de vertaling 1951 en 2004:

1951 (NBG-vertaling):
‘Als gij het huis binnentreedt, geeft het de vredegroet; en indien het huis het waard is, zo kome uw vrede daarover; doch indien niet, zo kere uw vrede tot u terug.’

2004 (NBV-vertaling):
‘Groet de bewoners van het huis dat je binnengaat. Laat jullie vrede over dat huis komen als het dat waard is, maar als het dat niet waard is, laat dan die vrede naar je terugkeren.’

Zo zie je dat in ruim 50 jaar de taal al enorm veranderd is. Mede daardoor komen er steeds nieuwe Bijbels op de markt.

Eigen voorkeuren

Daarnaast vind iedereen bepaalde dingen belangrijker bij een Bijbel. De één houdt van modern taalgebruik, de ander wil de vertaling zo letterlijk mogelijk, weer een ander wil extra informatie om de teksten beter te begrijpen en kinderen hebben behoefte aan plaatjes bij de verhalen.

Bij het kiezen van een goede Bijbel voor jezelf kun je dus rekening houden met die dingen. Zelf vind ik de Jongerenbijbel erg fijn. Hierin wordt de taal van nu gesproken en is er veel aanvullende informatie om het verhaal duidelijker te maken. Dat maakt het lezen een stuk makkelijker. Als je  nog meer spreektaal in de Bijbel wilt zou je Het Boek of het Engelse The Message kunnen proberen.

Vaker de Bijbel induiken?

Doe mee met Alpha Youth!