Hier kan je mee aan de slag!

5 tips: hoe moet je bidden?

Bidden is praten met God. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Nina den Hartog geeft je 5 persoonlijke tips over hoe je kan gaan bidden.

Tip 1 –  Houd het simpel!

Toen ik me wat meer ging bezighouden met bidden, bad ik op een hele zakelijke manier. Alsof elk gebed een sollicitatiegesprek was, waarin ik moest laten zien dat ik veel kennis had en een grote woordenschat. Maar al snel kwam ik erachter dat je helemaal geen moeilijke woorden hoeft te gebruiken om een beter gesprek met God te hebben. Dus waarom andere woorden gebruiken als we het ook simpel kunnen houden? Kom zoals je bent!

'Je kan niet geconcentreerd met iemand praten als je hoofd vol zit met allemaal andere dingen.'

Tip 2 –  Neem de tijd

Als je met vrienden aan het chillen bent, zeg je dan na een paar minuten: ‘Later, ik ga er vandoor!’ Nee, want als het goed is ben je aan het investeren in een betere band door tijd met ze door te brengen. En zo ben je tijdens het bidden aan het investeren in een betere band met God. Dat doe je door over je dag te praten, God te danken, je hart te luchten of dingen te vragen.

Neem de tijd om God zo wat beter te leren kennen. Stop even met wat je aan het doen bent, leg je telefoon even weg en maak je hoofd leeg. Je kan niet geconcentreerd met iemand praten als je hoofd vol zit met allemaal andere dingen.

Tip 3 –  Praat zoals je tegen mensen om je heen praat

Ik heb regelmatig dat ik, net voor het slapen gaan, aan het bidden ben en dan denk: ‘Hmm gister klonk mijn gebed precies hetzelfde.’ Als dingen elke dag hetzelfde zijn, verlies ik mijn interesse. Bid ik dan om het bidden? Of omdat het ons zo word geleerd? Of omdat het er nou eenmaal bij hoort?

Bidden we omdat we tijd met God willen doorbrengen? Of omdat we ons hart willen luchten en God dankbaar willen zijn voor alles wat we hebben? Dit brengt me weer bij tip 1. Hou het simpel. Er zijn (in mijn ogen) geen regels om te bidden. Je hoeft geen stappenplan te volgen. Zie het net als een gesprek wat je met iemand anders zou voeren. Praat jij met je vrienden elke dag over hetzelfde? Ik hoop het niet want mij zou dat behoorlijk gaan vervelen. Dus breng een variatie aan in je gebed en probeer een echt gesprek te voeren.

Tip 4 – Waarom een vast moment kiezen?

Misschien bid je voor je eten, of voor het slapen gaan of juist zodra je wakker wordt. Ik bid voor mijn eten en voor het slapen. Maar waarom eigenlijk? Waarom alleen op die momenten? Ik kon geen goede redenen bedenken. Dus begon ik met bidden wanneer ik de behoefte voelde om te bidden. Ik bleef voor mijn eten en voor het slapen gaan bidden maar ook op momenten dat ik dacht: pff, ik heb God eigenlijk nu nodig.

En tuurlijk, we hebben het druk met school en werk en alles wat daarbij komt kijken. Maar als jij midden op de dag je hart wil luchten, dan is God er ook. Als jij terwijl je op de fiets zit ineens ergens niet uitkomt, dan is God er ook. Dat is het mooie aan God, hoe druk we ook bezig zijn en geen tijd hebben voor andere dingen, God heeft altijd tijd voor ons. Dus doe eens gek en probeer naast je vaste momenten wat andere tijdstippen uit.

'Als jij midden op de dag je hart wil luchten, dan is God er ook.'

Tip 5 – Bid voor jezelf!

‘Is dat niet arrogant?’ Nee absoluut niet! Toen ik nog niet zolang christen was, bad ik vaak voor de wereld en voor de mensen om me heen, die ziek waren of het moeilijk hadden. Ik bad nooit voor mezelf want ik was niet ziek en ik leefde niet in een land waar oorlog was. Ik vergeleek mezelf met anderen. Er zijn altijd mensen die het moeilijker hebben maar dat zegt niet dat jij geen gebed nodig hebt. Het gaat er niet om dat onze zorgen minder erg zijn dan die van anderen. Het gaat erom dat die zorgen er zijn en zolang die zorgen er zijn, belemmert dat ons.

Dus probeer voor jezelf te bidden, probeer dingen te vragen aan God die jij nodig hebt. En dan heb ik het niet over een puppy of nieuwe schoenen. Maar bid bijvoorbeeld voor rust, wijsheid of andere dingen die jou helpen bij het oplossen van jouw zorgen. Dus denk naast al die andere mensen en landen ook aan jezelf.

Weet je wat echt een boost geeft aan je gebedsleven?

Mee doen met Alpha Youth!