5 dingen die onmisbaar zijn aan een goede vriendschap

Alpha Youth redactie
5 min leestijd
Faith en Friendship

5 dingen die onmisbaar zijn aan een goede vriendschap

Als iemand mij vraagt wat vriendschap voor mij is denk ik altijd meteen aan een vriendin van mij. Ik zie haar als degene die mij heeft laten zien wat ware vriendschap is. Maar wat maakt dat mijn vriendschap met haar zo goed is? Ik zal je vijf dingen laten zien die daarvoor onmisbaar zijn.

1. Alles kunnen vertellen 

”Vriendschap is voor mij,” zei een vriendin van mij ooit, ”dat je iemand een Whatsapp bericht stuurt zonder na te denken of dingen te herformuleren. En dat je je niet schaamt om er vijf achter elkaar te sturen.” Ik vond dat een mooie beschrijving van iets wat heel erg belangrijk is aan vriendschap: de ander accepteren en daarom alles kunnen vertellen. Je hoeft nu niet meteen al je geheimen op te biechten, maar je moet wel het gevoel hebben dat dit kan. En dat de ander niet oordeelt en jou in je waarde laat.

2. Gevoel van thuis

‘From the day that I met you, I stopped feeling afraid. In your arms I feel safe.’ Chef’ Special beschreef het al in zijn liedje, in jouw armen ben ik veilig, bij jou ben ik thuis. Het is belangrijk dat je je in een vriendschap op je gemak voelt, dat je jezelf kan zijn bij de ander en dat er een bepaald gevoel van veiligheid, van thuis zijn is. Als ik wat minder contact heb met mijn vriendin is dat gevoel van thuis-zijn onmiddellijk weer terug als ik haar zie.

 

3. Hard werken

Onmisbaar aan een vriendschap is ook hard werken. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar net als een liefdesrelatie heeft een vriendschap ups en downs. Het is belangrijk dat jullie tijdens de downs allebei hard willen werken om het weer goed te krijgen. Natuurlijk is samen kunnen lachen belangrijk, maar als het allemaal niet meer vanzelf gaat moet je er ook voor elkaar kunnen zijn en niet opgeven. Ik ben wel eens iets te bot geweest tegen die vriendin, waardoor ik haar kwetste. Toch nam zij toen het initiatief om erover te praten.

4. Elkaar opbouwen

Door een goede vriendschap ontwikkel je jezelf. Als persoon, in je kijk op het leven, in je relatie tot anderen. Het is belangrijk dat vriendschappen je opbouwen, zodat het meer is dan het alleen leuk hebben met elkaar. Ik vind het ook belangrijk dat mijn vriendschappen me opbouwen in mijn geloof. Ik wil van de ander leren over God en ik wil met hem of haar delen wat ik geleerd heb zodat we samen dichter naar God toe groeien. Maar dit werkt ook op andere gebieden: ik leer van mijn vriendin relativeren. Zo zag ik ooit best wel op tegen een vergadering waar ik met allemaal onbekende mensen zat. Ik bedenk dan zelf waarom dit niet eng is en zij vult me dan aan en geeft ‘feedback’.

5. Trouw

En als laatste is trouw heel erg belangrijk. Dat je er op mag vertrouwen dat het goed zit met je vriendschap als er minder contact is, dat de ander naast je blijft staan in moeilijke tijden en dat hij of zij die zelfopofferende liefde voor je heeft. Toen het vorig jaar niet zo goed met mij ging is mijn vriendin er altijd voor me geweest, niet per se door dingen te zeggen of te doen, maar gewoon door er te zijn. Dit moet voor haar niet makkelijk en zeker niet altijd leuk zijn geweest, maar ze deed dat toch omdat ik het nodig had.

'Onze band is sterk doordat we ons geloof delen met elkaar'

Onmisbaar

Het is best lastig om algemene dingen te bepalen die onmisbaar zijn voor een vriendschap. Ik hoop dat ik het een beetje goed beschreven heb. En is dit nou wat mijn vriendschap met die vriendin zo goed maakt? Alles wat ik hier heb opgeschreven komt wel terug. Maar wat ik het meest onmisbaar vind is de band die ik met haar heb en dat kun je niet beschrijven, dat moet je voelen. Ik denk dat onze band ook zo sterk is doordat we ons geloof met elkaar delen.

Ook vriendschap en geloof combineren?

Doe mee met Alpha Youth!