Wie maken mijn kleren eigenlijk?

“Ja natuurlijk, Ik zou de kleren die ik maak wel willen dragen” lacht ze “maar dat zou ik nooit kunnen betalen!” Het zijn de woorden van Mim Salma Akter. Een jonge meid die jouw kleren maakt, daar verdient ze 46 euro per maand mee. Fotograaf Marieke van der Velden zette Mim, en andere vrouwen, op de foto. De foto’s laten sterke vrouwen zien. Vrouwen die keihard werken, en daarnaast voor hun rechten opkomen.

Hoeveel kleren heb jij in je kast hangen? Ik heb een behoorlijke stapel, en ik koop regelmatig nieuwe kleren. Soms denk ik er wel eens over na, wie maken die kleren eigenlijk? En zouden ze een goed salaris krijgen? Ik denk dat het regelmatig niet het geval is. Vorig jaar is er nog een fabriek ingestort waarbij meer dan 1000 mensen overleden… Van de mensen die in de kledingindustrie werken is 80% vrouw. En voor vrouwen is het niet makkelijk. Veel vrouwen krijgen te maken met extreem lange werkdagen, gedwongen overwerk, ontbrekende arbeidszekerheid, hongerlonen, schendingen van vakbondsrechten, ongezond werk, uitputting, seksuele intimidatie en stress. 

Toch zijn er ook positieve geluiden! In de fotoserie ‘who run the world? girls!’ zien we vrouwen die werken in de kledingindustrie. Ze krijgen een schamel salaris, maar daar laten ze het niet bij zitten! Kat Mea bijvoorbeeld. Ze kijkt strak de camera in, een zelfverzekerde en sterke blik. ‘Mijn sterke persoonlijkheid kan ik inzetten om met het management te onderhandelen, zodat ze zien dat we samen voor elkaar opkomen’, aldus Kat.

Ook Kun Hon maakt zich vaak kwaad om de situatie. ‘Ik kan me wel eens kwaad maken als ik denk aan de eigenaren van de bedrijven waar ik kleding voor maak. Terwijl zij in een kantoor zitten, staan wij hier te sloven. En zij krijgen het geld natuurlijk, dat is het pijnlijke.’

Wat kan jij doen?

Neem eens een kijkje op de website van ‘Schone Kleren’. Daar vind je verschillende tips om de industrie langzaam maar zeker te verbeteren. Blijf bijvoorbeeld vragen naar de werkomstandigheden iedere keer dat je iets nieuws koopt. Als bedrijven merken dat consumenten eerlijke kleding willen, dan moeten ze daar toch een keer naar luisteren!

Let jij erop wie jouw kleren maken?

 

 

 

Marit SmitAuteur: Marit Smit (webredacteur YA)
Leeftijd: 24 jaar
Hobby’s: Lezen, zingen, surfen op internet, winkelen, naar de dierentuin of de Efteling, volleybal.
Geloof je dat er meer is? Jazeker! Ik geloof in een God van liefde, een God die ontzettend veel om ons geeft.