Wetten op woensdag #6

God heeft ons in de bijbel tien wetten meegegeven. Ook wel bekend als de tien geboden. Elke woensdag bekijken we deze geboden. Vandaag gebod 6; ‘pleeg geen moord’.

“Pleeg geen moord

Vroeger dacht ik altijd: “Dat is een makkie! Eindelijk eentje waar ik me nooit schuldig aan zal maken.” Helaas is het niet zo simpel. God zegt heel duidelijk: “Pleeg geen moord” en dat meent Hij zeker. Wij zijn niet degene die bepalen wanneer iemands leven beëindigd wordt. Alleen God gaat daarover. Maar er zit een veel diepere boodschap in dit gebod.

In het bijbelboek Mattheüs gaat Jezus daar verder op in. Hij zegt:

“U hebt gehoord dat tegen uw voorouders gezegd is: U mag niet doden. Wie iemand doodt, moet zich verantwoorden voor de rechtbank. Maar ik zeg u: ieder die kwaad is op een ander, moet zich voor de rechtbank verantwoorden. Als iemand een ander uitmaakt voor idioot, moet hij zich verantwoorden voor de Hoge Raad, en als iemand een ander uitmaakt voor gek, moet hij ervoor boeten in het hellevuur.

Jezus kijkt hier dus veel verder dan het moorden op zich. Als jij boos op iemand bent en hem vervloekt of uitscheld kan God dat absoluut niet waarderen. Op die manier is dit gebod direct een stuk moeilijker om te gehoorzamen. Hoe vaak heb ik mijn vrienden, broers en anderen niet uitgescholden voor de meest verschrikkelijke dingen?

Niet alleen het doden, maar ook het haten wil God niet. Hij zegt tegen ons: “Maak je ruzies goed, haat niet, kwets niet, verneder niet en wees zuinig op elkaar.” Ik vind het hartstikke moeilijk om dat allemaal niet te doen, maar gelukkig hoeven we het niet alleen te doen. Hij heeft ons zijn Heilige Geest gegeven die ons leert om vol geduld, vriendelijkheid en zelfbeheersing te leven.

Het enige dat je moet doen om anderen te waarderen is God vragen om Zijn hulp daarbij. Bidt of Hij je dat geduld, die vriendelijkheid en die zelfbeheersing wil geven. Dan zul je andere steeds meer waarderen. Het mooie is dat de ander jou dan ook meer zal waarderen. Salomo gaf ons daar in de bijbel al een mooie uitspraak over: Hij zei in Spreuken 10, vers 7:

Aan goede mensen denkt men dankbaar terug, slechte mensen wil men zo snel mogelijk vergeten.

Tim BosmanAuteur: Tim Bosman
Leeftijd: 21 jaar
Hobby’s: Voetbal, Facebook, met vrienden zijn.
Welke levensles wil je iedereen meegeven? A winner never quits, quitters never win.
Geloof je dat er meer is? Ja zeker. Ik geloof in een God die altijd bij me is en voor me zorgt.