Wat is Pinksteren?

Het is inmiddels bijna 2000 jaar geleden, maar nog steeds praten we erover. Nog steeds hebben we een vrije dag! Pinksteren. De eerst volgende belangrijke dag na Hemelvaart. Lees hier de geschiedenis van het verhaal.

Jezus shockeerde zijn vrienden keer op keer. Hij verliet ineens de aarde op de dag die nu Hemelvaart heet. Maar hij liet zijn VRIENDEN niet alleen achter. Hij liet de WERELD niet alleen achter. Hij laat ONS niet alleen achter. Het is nog net een week na de hemelvaart van Jezus, als opnieuw de vrienden van Jezus met hun ogen staan te knipperen.

Vuurvlammen
Het was een vreemde tijd waarin veel gebeurde. Nadat Jezus naar zijn Vader in de hemel was gegaan, bleven zijn vrienden bij elkaar. Elke dag kwamen ze bij elkaar om te bidden. Op één van die dagen begon er ineens een enorm harde wind te waaien. Je hoorde het door het hele huis heen. Maar ze voelden helemaal  geen wind. Het geluid was er wel, maar niet de gevolgen van een windvlaag. Wat er wel kwam was een soort van vuurvlammen. Het waren niet echte vlammen, maar het leek er wel op. Met dat de wind verder waaide verspreiden de vuurvlammen zich op de hoofden van de mensen in het huis.

‘Ze dachten dat iedereen hartstikke dronken was’

De mensen bij wie dit gebeurde begonnen hardop te praten in talen die ze niet kenden of geleerd hadden. Ze spraken zo hard dat mensen buiten het huis hun konden horen. Wat moet dat een bijzonder geluid zijn geweest, zoveel talen door elkaar heen. Uit allerlei landen waren er mensen naar Jeruzalem gekomen om feest te vieren. Iedereen werd natuurlijk ontzettend nieuwsgierig naar wat daar binnen gebeurde. Tot hun stomme verbazing hoorden ze allemaal hun eigen taal! Iedereen stond verbaasd te kijken, net zoals jij misschien verbaast dit verhaal leest: ‘wat gebeurt hier?!’ Sommigen vroegen zich af waarom dit gebeurde terwijl anderen dachten dat iedereen hartstikke dronken was! En misschien denk jij wel net zo!

Impact
Petrus, één van de vrienden van Jezus, probeerde een verklaring te vinden voor de gebeurtenis. Hij herinnerde zich iets wat iemand lang geleden al voorspeld had. Petrus ging voor de groep mensen staan en begon uit te leggen wat er gebeurde. Hij zei: ‘Deze mensen zijn niet dronken. Wat hier gebeurt is al een paar honderd jaar terug voorspelt door de profeet Joël. Dit is niet zomaar een windvlaag. Dit is de Heilige Geest, de Geest van God, zou komen en uitgestort worden over de mensen. Dat is wat hier gebeurt’. Ongeveer 3000 mensen geloofden hem na zijn verhaal. Vanaf deze dag vertellen de mensen het verhaal van Jezus over de hele wereld. Zo komt het dat dit verhaal zoveel impact heeft gehad en waarom er nog zoveel mensen in geloven. Precies zoals Jezus gezegd heeft met hemelvaart.

‘De Heilige Geest is als een kompas’

En nu denk je misschien: waarom kwam de Heilige Geest? Wat hebben wij daaraan? Het is best wel ingewikkeld en misschien niet met 1 blog uit te leggen. Daarom adviseer ik je een Alpha – Youth te doen als je geïnteresseerd bent om met anderen hierover te praten. Maar ikzelf ervaar de Heilige Geest als een cadeau van God. Hij laat ons niet alleen achter. Hij stuurt mij als een soort kompas door het leven. Op Hem kan ik terugvallen als ik verkeerde keuzes maak. Hij stuurt mij dan weer terug de goede richting in.

Ik kan me voorstellen dat dit allemaal best wel vreemd klinkt. Vooral omdat je dit nu digitaal leest en er niet echt een gezicht bij hebt, wie je dit nu vertelt. Het is ook een super interessant onderwerp om met andere leeftijdsgenoten over te praten. Dat kan bij Alpha! Kom gezellig langs, je bent welkom!

Enne.. fijn vrij weekend toegewenst!

Meer over dit onderwerp lezen?