Wat is Hemelvaartsdag?

Heb jij er ook zo’n zin in? De komende weken hebben we veel vrij en hopelijk krijgen we een strak blauwe lucht. Deze donderdag is het Hemelvaartsdag. Heel Nederland ligt op z’n gat want we hebben een feestdag! Heerlijk natuurlijk, maar weet je ook waarom er een Hemelvaartsdag is?

Op een dag stonden een  groepje mannen doodstil bij elkaar. Met open mond en grote ogen staarden ze naar de lucht boven hen. Ze konden hun ogen niet geloven! Half in shock dachten ze na over wat ze net gezien hadden. Deze mannen waren de vrienden van Jezus.

Heilige Geest
Nadat Jezus opgestaan is uit de dood was hij veel bij zijn vrienden. Hij liet hun steeds opnieuw zien dat hij weer leefde. Misschien wel omdat ze maar niet konden geloven dat dit echt waar was. Dit zou niet de laatste keer zijn dat hij hen zou verbazen. Jezus vertelde hun in die tijd over het koninkrijk van God. Na veertig dagen zei Jezus dat de belofte van God snel zou komen. Deze belofte was de Heilige Geest. De Heilige Geest zou de vrieden kracht geven. Hij zou hen helpen om te vertellen over Jezus over de hele wereld.

‘Jezus liet zich steeds opnieuw zien: misschien wel omdat ze het niet konden geloven’

Zweven
En toen kwam het. Terwijl de vrienden naar Jezus keken begon Jezus te zweven. Hoger en hoger werd hij opgeheven totdat ze hem niet meer konden zien omdat er een wolk tussen kwam. ‘Ho, wacht even, Serieus?’ denk je misschien. Ja, ik ben serieus. In die tijd waren er meer verhalen bekend over mensen die een soort hemelvaart hadden. Of de vrienden deze verhalen kenden weten we niet, maar zij waren nu wel ooggetuige van zo’n gebeurtenis en dit keer was het echt.

Jezus ging terug naar zijn Vader in de hemel. Hij deed dit onder andere om op aarde ruimte te maken voor de Heilige Geest. De Heilige Geest zou de vrienden helpen om het verhaal van Jezus bekend te maken over de hele wereld. En dat is waar het hier om gaat! De vrienden van Jezus staarden nog steeds naar de lege hemel. Twee engelen kwamen bij hen staan en zij vertelden dat Jezus op dezelfde manier weer terug zou  komen. Zo mysterieus!

‘Jezus zal op dezelfde manier terugkomen’

Bij deze gebeurtenis staan we stil op hemelvaartsdag. Ik vind het een enorm bizar verhaal en ben opnieuw gaan nadenken over de betekenis ervan. Wil je hier ook meer over weten dan moet je toch echt het verhaal van pinksteren weten.

Abracadabra?
Is dit allemaal abracadabra voor jou en heb je geen flauw idee wat hieraan vooraf ging? Kom naar een Alpha in de buurt, daar kun je andere jongeren jouw vragen stellen!

 

 

Meer over dit onderwerp lezen?