Zit God verstopt?

Waarom verstopt God zich? Of waarom voelt het alsof God zich verstopt? Zijn dit vragen die jij hebt? Ik wel…Ik wil graag dat God naar me luistert. Mijn gebed hoort, en de wonderen die anderen mensen ervaren nou eindelijk een keer zélf ervaren…


Aan het begin van mijn vorige schooljaar moest ik een stage lopen. Het leek mij leuk om stage te lopen bij Alpha-Youth, dus nam ik contact op. Nadat ik een email had gestuurd ging ik op me knieën en vroeg ik: ‘God als uw wil dat ik betrokken wordt bij Alpha-Youth, laat het dan gebeuren.’ Ik was ontzettend blij toen ik een e-mail terug ontving, waarin stond dat ik van harte welkom was! Maar, aangezien mijn stageopdracht mij een aantal complicaties bezorgde, was het voor mij toch praktischer om een andere stage te kiezen. Ik was verward, ik begreep niet meer wat God van mij wilde! Ik bleef bidden, maar kreeg geen antwoord. Geloof en geduld hebben mij hier veel over geleerd.

‘Hij wil dat je naar Hem op zoek gaat’

Geloof betekent vertrouwen. Ik heb geleerd dat God zijn hart niet in delen geeft, hij geeft zijn hart als een geheel. Daarom wilt Hij dat ook jij met je hele hart, rijk in geloof naar hem op zoek gaat. Mattheüs 7:7 zegt: “Bid en u zult ontvangen waarvoor u bidt. Zoek en u zult vinden wat u zoekt. Klop en de deur zal voor u worden opengedaan.” Soms kunnen hindernissen ons juist verder weg bij God vandaan halen. Terwijl God juist het tegenovergestelde wil! Mijn dagelijkse hindernissen zijn bijvoorbeeld roddelen of mensen buitensluiten. Dat zijn dingen die ik niet wil doen. Het streven naar eerlijkheid heeft mij dichter bij God gebracht.

Niet verstopt
God wil zich niet verstoppen, hij wil juist dichter bij jou komen. Bij jou! Er is niets anders dat Hij liever wil doen! Daarvoor gaf Hij zijn zoon, Jezus. Jezus is aan het kruis voor ons gestorven zodat wij vergeven kunnen worden van onze zonden en een relatie met onze Vader in de hemel kunnen hebben. Romeinen 8: 38 zegt: “Hoe hoog we zijn gestegen of in welke diepte wij ons ook bevinden, niets in de hele schepping kan ons scheiden van Gods liefde die ons gegeven is in Christus Jezus, onze heer“. Alle dingen die onze relatie met God zouden belemmeren, zijn overkomen door wat Jezus voor ons gedaan heeft. ‘Waarom voelt het dan toch alsof of ik naar een God bidt, die niks van zichzelf laat horen of zien?!’ zou je misschien denken. Dat brengt me op het tweede wat ik geleerd heb: geduld.

‘Geduld hebben is echt moeilijk!’

Ik weet het, trust me.. geduld hebben is soms echt moeilijk. Maar de waarheid is: niemand kan de timing beter bepalen dan God. God is de maker van jouw leven, en weet wat goed voor jou is. Ik kom weer even terug op mijn stageverhaal. Tijdens mijn vakantie dacht ik veel na over wat ik kon doen om God te eren in mijn leven, dus zei ik dit tegen God: ‘God ik ben klaar om uw wonderen en tekens te ontvangen, ik ben niet bang voor grote veranderingen in mijn leven.’ Een dag later kreeg ik nadat ik een jaar geen contact meer had opgenomen een email van Alpha-Youth: ‘Wil je nog voor ons schrijven?

Mijn doop
Soms als we iets heel graag willen, dan willen we het NU en kunnen we niet altijd de gevolgen hiervan op de lange termijn zien. God kan dit wel. Zelfs als het neerkomt op jouw geloof. Hij wil dingen in je leven doen, wanneer jij er helemaal klaar voor bent. Voorbeeld: Voor mijn doop, had ik al een passie voor Jezus. Ik wilde dan ook meer betrokken zijn in de kerk, en Jezus met al mijn passie volgen. Maar ik stond niet zo ‘krachtig’ in mijn geloof als ik dacht. Zodra er een ding gebeurde in mijn leven dat ook maar een beetje mijn geloof in staat was te verstoren, ging ik “off track” zal ik maar zeggen.

‘Ik was niet gelukkig over mezelf’

Ik stopte met bidden, was niet gelukkig over mezelf en creëerde een koude, eenzame afstand tussen God en mezelf. Ik vroeg me af waar ik steeds misliep en toen sprak God tegen mij door een van de verhalen uit de Bijbel die ik las. Toen kwam ik tot de conclusie dat ik nog steeds alleen mijn eigen leven wilde besturen, zonder geankerd te zijn in mijn geloof.

Waarom verstopt God zich? Of waarom voelt het soms net alsof God zich verstopt? Als mensen mij die vraag stellen zeg ik het altijd zo: Hij geniet ervan om “gevonden” te worden. Maar nog belangrijker is dat God jou sterk wil maken in deze reis door het leven. Terwijl je rent naar Jezus, worden de hindernissen immers, alleen maar een deel van het verhaal!

Vertrouwen op God is best heel moeilijk! Heb jij vragen hierover? Kom naar een Alpha – Youth en stel je ze allemaal!

Meer over dit onderwerp lezen?