Toeval?

Het moet wel toeval zijn als ik nu de Bijbel opensla en ik een nuttige tekst lees, dacht ik. Zoiets gebeurt alleen in films, zoiets is te toevallig om te gebeuren.

Er zijn periodes waarin ik amper met het geloof bezig ben. Ik ben druk met andere dingen en eigenlijk zie ik het nut van geloven niet meer. Juist in die tijden heb ik soms het idee dat God aandacht van me vraagt.

Zo’n moment overkwam me vorige week. Het was al laat, ik lag in bed en ik had geen idee wat ik moest doen, ik kon geen keuze maken. Ik was al dagenlang aan ’t nadenken en piekeren maar ik kwam er gewoon niet uit. Ik pakte m’n Bijbelse dagboek d’r bij en de woorden die ik las, waren:

‘We hebben allemaal van die momenten waarop we niet weten wat we moeten doen of waar we naartoe moeten. Maar als je verdwaald bent in het leven is de Bijbel de beste manier om de weg terug te vinden. De Bijbel is Gods routebeschrijving naar jouw bestemming.’

Dat deze tekst zo toepassend was is één ding, maar het moet wel heel toevallig zijn als ik nu de Bijbel opensla en ik een nuttige tekst lees, dacht ik. Zoiets gebeurt alleen in films, zoiets is te toevallig om te gebeuren. Toch deed ik het, ik sloeg m’n Bijbel open, geheel willekeurig.
De tekst die verscheen was uit het boek Psalmen hoofdstuk 111, vers 10.

“Het begin van wijsheid is ontzag voor de Heer”

Precies wat ik nodig had, wijsheid. Ik besloot te gaan bidden en dat gaf me verbazend veel rust. De volgende dag kwam wijs advies uit een onverwachte hoek en daardoor wist ik opeens wat ik moest doen, hoe ik het moest aanpakken, wat ik moest kiezen.

Toeval? Ik denk het niet. Ik denk dat God hierdoor heeft laten merken dat hij aan me denkt en er voor me wil zijn. Het gebeurt niet alleen in films, God laat zichzelf zien in deze wereld. De vraag is alleen of wij het ook zien.