Tips voor beginnende studenten

Als je gaat studeren komen er veel keuzes op je af. Content team member Rachèl geeft tips voor beginnende studenten!

Je hebt je diploma gehaald! Eindelijk van die middelbare school af, want je bent wel toe aan iets nieuws! Deze nieuwe fase in je leven zal in het teken staan van keuzes maken. Als het goed is heb je al een studie gekozen, maar daar stopt het allemaal niet bij. Je zult binnen je studie nog veel keuzes moeten gaan maken, en je al vrij snel moeten gaan oriënteren op een Master of vervolgprogramma van je studie. Ook de tijdsinvulling naast je studie is een belangrijk punt. Kies je ervoor om bij een studentenvereniging te gaan? En zo ja, welke moet je dan kiezen? Met wie wil je omgaan? Wat vind je nu echt leuk om te doen?

“Ga op de kruispunten staan, denk na, kijk naar de oude wegen. Welke weg leidt naar het goede? Sla die in, en vind rust.”

Uit de Bijbel, het boek Jeremia hoofdstuk 6 vers 16.

Als je je ogen gericht houdt op hoe God je leven al heeft geleid zal je vertrouwen hebben dat het dit keer ook wel goed zal komen. Het is belangrijk om los te laten. Je kunt je leven niet plannen, maar je kunt God wel vertellen wat je graag zou willen doen. Hij kent je, en weet wat bij jou past. Je hebt dus eigenlijk niets te vrezen.

Deze Bijbeltekst laat wel zien dat je niet zomaar alles kunt laten gebeuren. ‘Denk na’! Overweeg de verschillende routes en overleg met God. Sla dan een weg in, en vind rust. Wanneer je rust en vrede ervaart wat betreft je keuze dan kun je ervan op aan dat je op dat moment de juiste keuze hebt gemaakt.

Naast deze wijze raad uit de bijbel wil ik je zelf nog een aantal tips meegeven.

Tip 1: “Go to places where you’re appreciated, not tolerated.”

Ga naar plekken waar je gewaardeerd wordt, niet getolereerd. Het is belangrijk om op plaatsen te zijn waar jij je thuis voelt en waar je gewaardeerd wordt door de mensen die je daar vindt. Ga niet naar plekken omdat het moet. Niets moet. Ga met mensen om die jij waardevol vindt, en ga na of dat gevoel wederzijds is. Je wilt je tijd en emotionele energie niet verspillen aan gedoe met mensen. Je hebt vast wel betere dingen te doen.

Tip 2: Word lid van een studentenvereniging.

Als tweede tip zou ik je graag aan willen moedigen om lid te worden van een (christelijke) studentenvereniging. Dit is voor mij zelf heel erg goed geweest. De studentenvereniging is een prachtige plek om jezelf beter te leren kennen en ontwikkelen. Je maakt vrienden, bouwt netwerk op en het is gewoon ook heel erg leuk. Ook hierbij geldt; denk na! Kies wat bij je past, en ga naar plekken waar je gewaardeerd wordt. Verzamel mooie mensen om je heen met wie je samen kunt ‘groeien naar volwassenheid’.

Tip 3: Blijf dicht bij  God.

Als laatste tip: blijf dicht bij God. Er komt zoveel op je af dat je gemakkelijk van Hem weg kan raken. Contact met God is cruciaal voor jouw eigen welzijn, helpt je bij het maken van keuzes en het vormen van je persoonlijkheid.

“Vertrouw op de Heer met heel je hart, steun niet op eigen inzicht.”

Uit de Bijbel, het boek Spreuken hoofdstuk 3 vers 5.

Meepraten over deze onderwerpen? Dat kan hier.