The Butterfly Effect

Kleine dingen kunnen grote gevolgen hebben. Deze theorie heet het ‘butterfly effect’ en wordt vaak uitgelegd met het voorbeeld van een vlinder. Het wapperen van de vleugels van een vlinder in Amerika, kan lucht in beweging zetten die uiteindelijk uitgroeit tot een orkaan aan de andere kant van de oceaan.

Ik las eens een boek van een Nederlandse schrijfster; ‘Ik verbind u door’. Het hele boek gaat over één dag. Het volgt niet één persoon, maar een gebeurtenis, zoals de vlinder die met zijn vleugels klappert. Het begint in de ochtend met een slechtgehumeurde man die wordt afgewezen door zijn vrouw als hij met haar naar bed wil. Eenmaal op zijn werk aangekomen reageert hij sarcastisch op de enthousiaste verhalen van zijn collega en besluit hij de koerier niet te helpen met het sjouwen van een zwaar pakket. Hierna volgt het boek een collega, die een sollicitante geen schijn van kans heeft in een gesprek. En zo volgt het boek steeds een ander die in contact is geweest met de vorige personage. De dag en het verhaal eindigt met een bebloede badkuip. Een typisch vlindereffect, een heleboel onbelangrijke dingen die iedereen de volgende dag weer vergeten is, leiden tot een bloedige moord. Fantasie? Overdreven? Creepy? Misschien.

Maar het verhaal zet je wel aan het denken over alle kleine keuzes die je maakt op een dag. Of je je buurman gedag zegt, hoe je reageert op kleine irritante dingen en hoe je humeur niet alleen jouw dag, maar ook die van een ander bepaalt.

Wil je de wereld veranderen? Iets bijdragen aan de toekomst? Denk dan eens na hoe je het vlindereffect op een positieve manier kunt gebruiken. Het mooie van dit effect is dat je niet heel groots hoeft te denken. Je hoeft niet een nieuwe uitvinding te bedenken, megarijk te zijn of op een podium te staan. Bedenk wat jij meer zou willen zien in de wereld, en stop dat er vervolgens zelf in. Wil je dat de wereld zorgzamer wordt? Stop er zorg in. Wil je dat rijkdom eerlijker verdeeld wordt? Begin dan met je eigen geld te delen. Wil je meer glimlachen zien? Glimlach naar anderen!

Herinner jij je nog hoe je vandaag iets positiefs of negatiefs in de wereld hebt gestopt? Of hoe je door iemand anders beïnvloed werd vandaag? Deel hier eens iets over jouw ‘kleine’ wereld.