‘Stop met het hele geloof’

Vandaag had ik een gesprek met iemand, en die zei: nou dan stop je er toch gewoon mee. Stop met het hele geloof! Ik heb ook zo veel twijfels en vragen!

Vragen die bijvoorbeeld heb zijn: waarom zit de wereld zo verrot in elkaar? Hoezo heeft God de boom in het paradijs geplant? Waarom doe je dat als je weet wat de gevolgen zijn? Waarom staan er in het Oude Testament zoveel wrede verhalen? Is wat er in de Bijbel staat eigenlijk wel waar? Hoe kan ik dat geloven? Waarom is het zo ingewikkeld? En waarom maak ik het zelf nóg ingewikkelder? Hoe kan het dat geen antwoorden op deze vragen krijg? Waarom hebben andere mensen die wel?

Waarom zie ik zoveel dingen als moeten? God wil me juist graag ONTmoeten. Waarom landt dat niet? Er zit drie kilometer tussen mijn hoofd en mijn hart. Waarom is God zo ver weg? Is God wel ver weg? Waarom lijken anderen God wel te zien? Hoe komen zij aan die verrekijker? Waarom botst die vrouw achter mij in de rij de héle tijd tegen mij op? Zelfs als ik al drie stappen naar voren heb gedaan!? Zeg maar de belangrijke levensvragen.

‘Waarom is God zo ver weg?’

Stoppen
Vandaag had ik een gesprek met iemand, en die zei: nou dan stop je er toch gewoon mee. Stop met het hele geloof. En geloof me, ik heb het heus geprobeerd. Ik dacht ik bid gewoon niet meer, lees niet meer in de bijbel en ga niet meer naar de kerk, zoek het uit. Goed, dan kun je nog steeds Christen zijn, maar je snapt het. Maar ik kan het gewoon niet! Ik verlang ernaar. Dat wil zeggen, ik verlang ernaar om naar de kerk te gaan. Om samen God te zoeken.

Ik verlang er helemaal niet naar om te bidden, of om de bijbel te lezen. Mensen zeggen vaak dat je als christen eigenlijk een heel ontspannen leven kunt leiden, je hoeft namelijk niks. En daar ben ik het op zich wel mee eens, maar waarom heb ik dan fases in mijn leven waarop ik bidden en Bijbellezen wel degelijk als moeten zie? Ik wil het helemaal niet! Nee, maar als je christen bent móet je niet bijbel lezen, dat wíl je dan gewoon graag. Ik wil dat helemaal niet!

Zonder God leven?
En dan kom je op een punt waarop je er klaar mee bent en wil je stoppen met geloven. Maar dat kan niet. Omdat God in mij leeft. Toen God de mens maakte heeft Hij Zijn levensadem in de mens geblazen (daarover gesproken; wat is dat trouwens voor raar verhaal? Stof? Adem in de neus? Waar gáát het over? Maar dat terzijde) Ik leef op die Levensadem! Zonder God kan ik niet bestaan. En dat ervaar ik ook echt zo. Zonder God kan ik niet! Ik kan niet zonder Hem, en nog niet zo goed met Hem. Komt wel. Procesjes. Accepteren. Parkeren. En doorgaan.

Wil jij wel eens stoppen met geloven? Kom naar een Alpha – Youth en stel je vragen en deel je twijfels met leeftijdsgenoten!

Meer over dit onderwerp lezen?