Sorry God, ik twijfel

100% zeker willen zijn voordat je ergens in gelooft. Ergens een hele logische gedachte. Natuurlijk wil je helemaal zeker van je zaak zijn voordat je kan zeggen dat je christen bent. Hoe doen mensen die al heel lang in God geloven dat eigenlijk? Twijfelen die nooit?

Ik ben zo’n christen die haar hele hart aan God heeft gegeven. Maar tegelijkertijd snap ik God vaak voor geen meter… Ik twijfel aan wie God is als ik kijk naar hoe het er nu aan toe gaat in het Midden-Oosten.

”Ik twijfel aan zijn plan van aanpak”

Ik twijfel aan wie God is als ik mensen om me heen ziek zie worden en zie overlijden. Ik twijfel aan wat Gods grote plan is. Als er leiders opstaan die gevaarlijke ideeën lijken te hebben en daarin niet gestopt worden. Ik weet dan niet 100% zeker wie God is en wat zijn intenties zijn. Kortom: Ik geloof dat God er is, maar ik twijfel over zijn plan van aanpak.

Niet zo moeilijk doen
Eerst vond ik het altijd heel erg dat ik die gedachte had. Ik bedoel, wie ben ik als klein mens dat ik twijfel aan God. Ik vond dat ik als goede christen dat soort gedachtes gelijk moest blokkeren. Als ik eens een keer vragen stelde en twijfels uitte kreeg ik vaak te horen: “Ja, en daarom heet het ook geloven.” Daar bedoelde diegene dan mee dat ik niet zo moeilijk moest doen en het gewoon moest geloven, ook als ik dit op dat moment gewoon niet kon.

‘Eh, ja…daarom heet het ook geloven’

Perfecte christen
Op een gegeven moment bedacht ik me dat mensen van alles kunnen zeggen en ik van alles kan bedenken, maar dat het vooral boeiend is wat God erover te zeggen heeft. Ik vind God in de Bijbel, tijdens het bidden en in mensen om me heen. Wat duidelijk wordt is dat Hij van me houdt, niet alleen van de goede stukjes, maar helemaal. Van God hoef ik me niet te presenteren als de perfecte christen zonder vragen en twijfels, en al helemaal niet als er binnenin mijn hoofd en hart hele andere dingen gebeuren. Toen heb ik het maar gewoon tegen hem gezegd: “Sorry God, ik twijfel.”

Bang voor eigen gedachtes
Het was best een opluchting om het er eerlijk met God over te hebben. Er zit veel meer avontuur en kans om God beter te leren kennen als ik mijn twijfel in durf te duiken dan wanneer ik alles dichttimmer en bang ben voor mijn eigen gedachtes en vragen. Het is geen sprookje, ook nu twijfel ik nog steeds over dezelfde dingen. Maar ik twijfel niet meer in mijn eentje en ik schaam me er niet meer voor. Dus ja, hoi ik ben Wilke, ik ben christen en ik twijfel.

Weet je wat een goede plek is voor je twijfels? De Alpha – Youth! Check hier waar er in jouw buurt eentje zit!

Meer over dit onderwerp lezen?