Single op Valentijnsdag, wat nu?

Ze zucht diep als ze langs een etalage met allemaal roze harten fietst. Overal ziet ze gelukkige stelletjes op straat. Ze kijkt naar haar eigen hand: geen ring. Soms heeft ze het gevoel dat ze de enige is in het dorp die niet getrouwd is. Ze denkt terug aan haar dag, aan de ouderen die ze vandaag bezocht heeft. Ze krijgt een glimlach op haar gezicht als ze bedenkt hoe dankbaar één van haar cliënten was toen ze haar na haar dienst nog kwam opzoeken. Maar als ze dan de deur van haar huis opent en de stilte haar tegemoet komt verzucht ze dat het niet altijd makkelijk is…

Dit is het verhaal van mijn stiefoma. Mijn stiefoma komt uit een klein dorp op de Biblebelt, waar mensen het vreemd vonden dat ze geen relatie had. Ze was best eenzaam soms, maar haalde voldoening uit haar werk als verzorgende. Ze woonde bij haar ouders in huis en verzorgde hen tot hun overlijden. Rond haar 50e twijfelde wat ze verder nog wilde doen in haar leven en ontmoette toen mijn opa. Mijn opa was een weduwnaar en vader van vijf zoons in de twintig. Nog geen twee jaar na deze ontmoeting trouwden ze. God gaf mijn oma het huwelijk waar ze zo naar verlangd had.

Goed nieuws
Misschien heb jij zo rond deze tijd wel hetzelfde gevoel als mijn oma en vind je het in deze Valentijnstijd best lastig dat je geen relatie hebt. Dan heb ik goed nieuws voor je. Of niet ik, maar God. God heeft jou namelijk iets te zeggen in deze fase van je leven! In de Bijbel schrijft Paulus in 1 Korinthe 7 over singles en wat hij daar eigenlijk zegt is: richt je in alles wat je doet op God. Paulus zegt dat dit voor singles veel makkelijker is, want ze hebben minder afleiding. Winwin dus.

‘Ik ben tevreden met mijn single bestaan’

Ik wil dat je weet dat het voor God echt niet uitmaakt of jij single, verliefd of al 30 jaar getrouwd bent. Je zit niet in de wachtkamer tot de ware langskomt, je bent niet minder waard en je hoeft niet in te gaan op al die koppelpogingen. God heeft een plan met je héle leven, dus ook met de tijd dat je single bent.

Ik vind het zelf soms ook lastig om hiermee om te gaan. Over het algemeen ben ik tevreden met mijn single bestaan. Ik zie de dingen die ik juist nu kan doen en die ik niet kan doen als ik een relatie had gehad. Maar natuurlijk heb ik ook momenten dat ik dat lastig vind en wel liever een relatie zou hebben, omdat ik dat ook veel leuke dingen biedt. Om jou en mezelf te helpen op dit soort momenten heb ik drie tips voor je single-tijd:

Tip 1: Investeer in anderen, niet alleen in singles
Dit is een goede tijd om te investeren in je vriendschappen. Vriendschappen kunnen je iets laten zien van de liefde van God die je misschien ook ooit in een liefdesrelatie zult ervaren. Probeer om jezelf niet alleen te omringen met singles. Ook al kan het confronterend zijn dat anderen een relatie hebben, van hen leer je weer hele andere dingen.

Tip 2: Kijk wat jij nu kunt doen om God te zoeken
Ik had het er al over dat Paulus schrijft dat singles minder worden afgeleid van hun geloof en van God. En laten we eerlijk zijn: je hebt nu meer tijd en vrijheid dan op welk moment van je leven ook. Superchill, maar dit kun je ook gebruiken om God te zoeken en meer over Hem te leren.

Tip 3: Vertrouw op God
Natuurlijk zijn er momenten dat je baalt van je single-zijn, maar probeer juist dan volledig op God te vertrouwen. Vertrouw op Gods plan met je leven, maar vertrouw ook op Zijn timing. Misschien ben je nog wel niet klaar voor een relatie. Dit kan lastig zijn, maar de God die de hele aarde heeft geschapen kun je ook vertrouwen met jouw liefdesleven.

‘Weet je wat zo cool is aan het verhaal van mijn oma?’

Ik denk dat mijn oma al deze dingen deed. Ze investeerde in anderen, diende God door voor anderen te zorgen en vertrouwde Hem, juist als het lastig was. En weet je wat zo cool is aan het verhaal van mijn oma? God maakte haar in die vijftig jaar klaar voor een ontzettend lastige taak: binnenkomen in een gezin van vijf jonge mannen, die allemaal veel te jong hun moeder hadden verloren. Ze mocht er voor hen zijn en ze kreeg de familie waarvan ze dacht dat ze die nooit zou krijgen.

Zin om een kaartje te versturen met valentijn?
Doe mee aan onze actie op instagram en stuur een goede vriend of vriendin een toffe bemoediging!

Meer over dit onderwerp lezen?