‘Ik was supersceptisch maar tegelijk ook erg nieuwsgierig’

Ntjam Rosie is inmiddels een bekende jazzzangeres en vaak te gast bij De Wereld Draait Door. Ze zong daar de nummers ‘Dear to me’ en ‘The One’. In dat laatste nummer dankt ze God dat Hij er altijd is, zelfs als iedereen weg is en ze helemaal alleen is. Maar dat heeft ze niet altijd zo geloofd…

‘Je bent alleen maar bezig met jezelf ontdekken. Wie ben ik? Waar wil ik bij horen? Ik liep maar met een groepje mee. Van de buitenkant leek ik sterk maar diep van binnen voelde ik me super onzeker. Ik was als tiener de hele tijd bezig met wat anderen van mij dachten en vonden.

Ik had het er wel eens af en toe met vriendinnen over geloven in een god maar ik had er niet zoveel mee en vond de kerk maar een sekte. Bovendien ben je nog met zoveel andere dingen bezig: hoe zie ik eruit? Wat denken anderen van mij? Alles is zo heftig en intens!’

Waarom moest die god ook nog een zoon hebben? Ik begreep het niet…

Toch geloofde Ntjam dat er wel iets moest bestaan en werd ze steeds nieuwsgieriger naar het antwoord op de vraag: is er meer? ‘Ik dacht altijd wel dat er iets mystieks bestond, iets ongrijpbaars, maar ik had God nooit echt begrepen. Laat staan Jezus, waarom is er een zoon van God? Kan er niet gewoon een God zijn en klaar..that’s it? Waarom nog een zoon? Ik snapte ook niet dat als er een God zou zijn, waarom er zoveel pijn is. Waarom hij niet gewoon van zijn troon af komt naar hier, naar beneden?’

‘Toen kwam dat moment dat ik het gewoon wilde weten, ik wilde antwoorden. Ik was erg sceptisch maar tegelijk wilde ik ook zekerheid, niet iets vaags er tussen in. Ik geloof wel of ik geloof niet. Toen ben ik de zoektocht begonnen en het duurde wel even voordat ik iets vond…’

‘Ik ben zoveel gelukkiger’

Ntjam vertelt dat ze samen met twee vrienden naar de kerk is gegaan. ‘Als het aan mij lag, was ik er na drie keer al klaar mee. Ik vond het overdreven en nep. Toch ben ik blijven gaan. Iets in me zij dat ik me niet moest irriteren aan menselijke dingen eromheen. Iedere kerk heeft wel zijn eigen gewoontes. Als je je daarop focust dan laat je je eigenlijk afleiden.

Daar temidden van chaos, heb ik God gevonden. Zijn liefde en genade… het is eigenlijk niet uit te leggen. Het heeft mijn leven veranderd. Ik ben zoveel gelukkiger, alles voelt lichter en perfecter. Ik ben niet meer bang over wat er over mij gedacht wordt, ik schaam me niet meer. Er is iets belangrijkers.’

Banner_Ntjam _MG_3710

‘Nog steeds heb ik vragen, ik onderzoek ze één voor één’

Dat Ntjam nu zeker weet dat God bestaat, heeft haar niet veranderd in iemand die zomaar alles klakkeloos aanneemt. ‘Nee, nog steeds heb ik mijn vragen. Maar ik onderzoek ze een voor een. Als ik iets heb ontdekt dan ga ik door naar de volgende grote vraag. Het belangrijkste is wat je ermee doet. Wie zoekt zal vinden. Ik stel nog steeds mijn vragen maar ik kan ook bepaalde dingen loslaten.

Het belangrijkste weet ik en dat is dat ik in de liefde van God wil blijven wandelen en niemand wil buitensluiten. De genade van God lijkt soms zo vrij dat we er bang van worden en zijn liefde is zo groot dat we het soms onbegrijpelijk vinden. Dat is ook maar goed ook, ik hoef niet alles te begrijpen, dat zou het leven veel te saai maken.’

Inmiddels heeft Ntjam vier albums gemaakt: ‘Liedjes hebben mij door zwarte tijden heen getrokken en het is een eer als ik met mijn liedjes weer anderen kan helpen. Het is geen mooier compliment dan te horen dat iemand na het horen van een liedje zich beter voelt. Een lied kan soms echt staan voor een soundtrack van een bepaald moment in je leven. Dit is door God gegeven en wil ik graag delen.’

Heb jij ook veel vragen over het geloof en wil je op zoek naar antwoorden? Probeer een Alpha – Youth bij jou in de buurt en stel al je vragen!

Meer over dit onderwerp lezen?