Mag ik boos zijn?

Soms zou ik echt heel boos willen worden. Schreeuwen dat het niet eerlijk is om dan weg te lopen nadat ik eerst nog een deur hard dicht sla. In werkelijkheid zwak ik mijn eigen boosheid vaak af tot een ‘Ik vond het niet heel chill’. Ik ben te bang om dingen erger te maken. Vaak dacht ik dat boosheid meer kapot maakte dan dat het goed deed. Maar is dat wel zo? Mag ik boos zijn? En wat wordt er in de Bijbel over boosheid gezegd?

De felle ruzies die ik regelmatig op tv zie lijken in mijn eigen leven eigenlijk nooit voor te komen. Ik het veel makkelijker om alles weg te lachen om de vrede te bewaren. Ik bekijk situaties van alle mogelijke kanten. Beredeneer wat er allemaal gebeurd kan zijn om dan voorzichtig te concluderen dat ik het niet echt fijn vond. Dit klinkt misschien ideaal, het voorkomt een hoop ruzies. Maar om eerlijk te zijn is het vaak ook lastig, soms is het zoveel fijner om alles er even uit te gooien.

Ruzie is toch iets slechts?
Maar boos zijn dat is toch niet goed? Althans dat dacht ik lange tijd. Ruzie zag ik als iets slechts, iets dat ik zoveel mogelijk moest vermijden. Toen las ik de volgende bijbeltekst.

Johannes 2: 13-16: Het was bijna de tijd van het Joodse Paasfeest. Daarom reisde Jezus naar Jeruzalem, om daar het Paasfeest te vieren. Hij ging naar de tempel en zag daar de verkopers  van koeien, schapen en duiven voor de offers en de geldwisselaars. Hij maakte van touw een zweep. Daarmee joeg Hij hen met al hun schapen en koeien de tempel uit. Het geld van de geldwisselaars gooide Hij op de grond en hun tafels keerde Hij om. En tegen de duivenverkopers zei Hij: “Ga weg en neem al je spullen mee! Jullie hebben van mijn Vaders huis een markt gemaakt!”

‘Het is oké om boos te zijn’

Dit was niet echt het beeld wat ik van Jezus had. Jezus was altijd aardig tegen mensen, maar in dit verhaal werd Hij kwaad. Jezus komt aan in de tempel. Een plek die normaal rustig is waar mensen komen om te bidden. Maar de plek die normaal gebruikt wordt om te bidden is verandert in een markt. Dit beeld maakt Jezus boos en dat steekt hij niet onder stoelen of banken. Hij gooit de marktkramen omver en maant iedereen weg te gaan.

Het hoeft niet altijd direct goed te gaan
Wanneer ik deze tekst lees realiseer ik me dat het oké is om boos te zijn. Soms is het goed om op te komen voor dingen die niet goed zijn. Ik zie veel onrecht om me heen. In de wereld, in onze maatschappij en in mijn eigen leven. Mensen doen mij pijn, ik doe anderen pijn en dat hoeft niet altijd direct goed gepraat te worden. Voordat er ruimte is voor sorry moet er eerst ruimte zijn om boos te worden.

Toch zijn er ook grenzen zijn. In de bijbel wordt dit als volgt beschreven.

 Jakobus 1:19Onthoud goed, lieve broeders en zusters, dat iedereen goed moet luisteren, maar niet te gauw iets moet zeggen. Word ook niet te snel boos.

Verlies jezelf niet in boosheid!
Ik denk dat God van mij vraagt dat ik boos wordt om dingen die niet goed zijn. Maar dat ik mezelf niet in de boosheid verlies en dat ik blijf luisteren naar mensen om me heen . Ik blijf het moeilijk vinden. Ik loop weg in situaties waar ik achteraf gezien op had moeten staan. En ik wordt boos over dingen die niet belangrijk zijn. Maar ik blijf leren en probeer zo mijn weg te vinden. En jij? Worstel jij wel eens met je boosheid?