LOVESTORY: ‘Na het weekendje weg met Alpha – Youth zagen we elkaar pas echt staan’

Willem Jongeneel (21 jaar) en Daniëlle Meerkerk (18 jaar) hebben nu ruim een jaar verkering en ontmoetten elkaar op Alpha – Youth in Schoonhoven. Ze waren allebei deelnemer en kregen elkaar ineens in het oog tijdens het weekendje weg. Hoe? Daniëlle: ‘Door het proeven van de arretjescake die Willem had gemaakt!’ Lees hieronder het interview met dit leuke stel!

Waarom gingen jullie beide naar Alpha – Youth?
Daniëlle: ‘Ik ging samen met een groep vriendinnen naar Alpha – Youth. We waren zestien jaar. Op die leeftijd voelt het geloof meer als een moeten. Je doet sommige dingen gewoon omdat je naar je ouders luistert. Maar op een gegeven moment ga je zelf op zoek: Wie is God? Wat betekent Hij voor mij? Geloof ik het wel of twijfel ik heel erg?
Op Alpha – Youth hebben de meesten uit mijn vriendengroep daar wel antwoord op gekregen. Ik was zelf niet specifiek op zoek naar antwoorden, ik stond al best wel sterk in mijn geloof. Ik zocht vooral een plek waar ik met anderen mijn geloof kon delen.’

Willem: ‘Een vriendin van me ging naar Alpha en vroeg of ik het leuk vond om mee te gaan. Ik wist wat het was en dat leek me wel leuk. Sindsdien was ik niet meer weg te slaan.’

‘We bidden nu samen, dat deden we daarvoor niet’

Wat hebben jullie aan Alpha – Youth gehad?
Daniëlle: ‘Het heeft bij iedereen veel indruk gemaakt. Heel apart. In de vriendengroep veranderde de band; het bracht ons een stuk dichter bij elkaar. We kunnen nu op geloofsgebied dingen met elkaar delen. We bidden nu ook samen. Dat deden we daarvoor niet. We moedigen elkaar aan en leven met elkaar mee. Daarnaast ben ik nu onderdeel van het team en help ik met het organiseren van de Alpha – Youth. Dat vind ik heel gaaf.’

Willem: ‘Ik heb daar echt een geweldige tijd gehad. Toen ik binnenkwam, kende ik niemand omdat ik zelf niet uit Schoonhoven kwam. Maar er was vanaf moment één zoveel liefde naar elkaar toe. Het voelde echt als één grote familie. Dat was echt supertof. Ik heb onwijs veel geleerd. Ik ben echt teruggegaan naar de basics van het geloof. Dit was echt supergoed want je bouwt dan aan een fundament. Je verdiept je in de vragen: Wie is God? Wie is Jezus? Wie is de Heilige Geest? En wie ben jij in zijn ogen? Met de antwoorden op die vragen kun je verder bouwen, en dat is echt geweldig!’

‘Willem had een zelfgemaakte arretjescake meegebracht’

 


Jullie zaten allebei op diezelfde Alpha – Youth. Wanneer kregen jullie elkaar op het oog?
Daniëlle: ‘Tijdens het Alpha-weekend mochten alle deelnemers iets lekkers meenemen. Willem had een zelfgemaakte arretjescake meegebracht. Daar proefde ik van en toen raakten we aan de praat.’

Willem: ‘Ik vond Daniëlle toen meteen een hele leuke spontane dame.’

Het weekend. Dan ben je al een paar weken op weg met Alpha! Hadden jullie elkaar daarvoor nooit gezien?
Daniëlle: ‘Nee, niet echt. De groep was groot: vijftig deelnemers. Ik was ook niet echt met jongens bezig. Ik was daar met vriendinnen. Maar na het weekend viel Willem me wel op. Hij zei ook dat het hem opviel dat ik ineens de hele tijd naar hem bleef kijken, haha. Hij was wel aanwezig, een druktemaker in de groep. Volgens mij waren er meer meiden die hem leuk vonden.’

En toen?
Daniëlle: ‘Ik stuurde hem na het weekend een appje: ‘Wat was het recept van de arretjescake ook alweer?’ Daarna begonnen we te appen over het weekend. Sindsdien appen we elkaar bijna dagelijks.’
Willem: ‘Ja, we hebben eigenlijk nooit echt gedatet. Op de Alpha-avonden die toen volgden, zagen we elkaar na afloop en gingen we op een bankje zitten.’

Hoe zit het met dat bankje?
Daniëlle: ‘Dat is echt een van mijn mooiste herinneringen aan die tijd. Daar samen zitten in de kou en over van alles kletsen.’
Willem: ‘Dat bankje is echt ons plekje. Daar hebben we urenlang met elkaar gepraat en gelachen. We baden voor en met elkaar. En soms waren we stil en keken we naar de sterrenhemel. We zaten dan dicht naast elkaar zodat we het nog een beetje warm hadden. Vervolgens spraken we ook op de zondag af bij dat bankje.’
Daniëlle: ‘Ja, we gingen dan lekker wandelen.’
Willem: ‘Het was echt perfect!’

‘Toen wist ik het zeker: deze knappe dame wil ik als vriendin!’

 

Wanneer werd het officieel bij jullie?
Willem: ‘Dat is eigenlijk wel een mooi verhaal … Het was maandag 8 januari 2018. Natuurlijk een geweldige datum: 08-01-18. Ik had een dag vrij genomen van werk. Dit was dé kans om naar Daniëlle toe te gaan. Ik wist dat ze die avond een prachtige blauwe jurk zou gaan dragen op een gala.’
Daniëlle: ‘Een gala van de jeugdvereniging. Helaas konden we daar niet samen naartoe want Willem moest ’s avonds training geven.’
Willem: ‘Maar ik wilde mijn kans niet laten gaan dus ik heb een blauw colbert aangetrokken, mijn stoute schoenen geveterd, een witte roos gekocht bij de bloemist op de hoek en daar ging ik dan … de haren in de wax, mijn roos in m’n tas, op de fiets richting Polsbroek. Daar aangekomen was haar zusje bezig met haar haar en ze was zich mooi aan het maken. Toen wist ik het zeker: deze knappe dame wil ik als mijn vriendin!’

Daniëlle: ‘Het was duidelijk dat we elkaar leuk vonden maar die stap naar verkering had ik nog niet durven zetten. Ruim een week daarvoor had ik een bijzondere bevestiging gehad van God, en toen durfde ik het wel aan. En nu stond Willem ineens voor de deur. Hij zag er heel netjes uit. We zijn een stukje gaan lopen. Ergens in een stukje bos vroeg hij: “Wil je mijn vriendin zijn?”’
Willem: ‘En ze zei volmondig ja, natuurlijk!’
Daniëlle: ‘Grappig detail: altijd als we ergens heengaan komen we nooit schoon thuis. Mijn nieuwe schoenen voor het gala zaten toen helemaal onder de modder, haha!’

Wat vinden jullie het leukst aan elkaar?
Daniëlle: ‘Zijn karakter. Willem is een open boek; hij is heel eerlijk en zegt wat hij denkt. Maar hij weet dat ook wel met humor te brengen. Daarnaast is hij sportief, daar houd ik wel van. Zijn ogen vind ik ook mooi!’
Willem: ‘Haar humor! Soms gaan we echt een half uur door op een onderwerp dat nergens over gaat en liggen we helemaal krom van het lachen. En aan haar uiterlijk vind ik haar lach het leukst. En haar ogen, die zeggen vaak meer dan duizend woorden.’

‘Onze relatie is niet altijd rozengeur en maneschijn’

Jullie geloven allebei in God, hoe komt dat tot uiting in jullie relatie?
Daniëlle: ‘Wij bidden veel met en voor elkaar. Onze relatie is niet altijd rozengeur en maneschijn, wij hebben ook weleens tegenslagen. Dan proberen we erover te praten, maar we gaan er dan juist ook samen voor bidden. Het is gewoon fijn als je zulke dingen bij God kan neerleggen. We bidden dan hardop voor elkaar, en als we op dat moment niet bij elkaar zijn doen we een gebed via een appje of een spraakbericht. We bidden niet alleen voor de problemen hoor, we danken God ook voor de mooie dingen.’

Willem: ‘Ja, we sporen elkaar aan om bij alles God te betrekken en dat is echt supertof. Dat maakt voor mij een groot verschil! We hebben geen relatie met z’n tweeën maar met z’n drieën. Dat voelt voor mij veel beter. Juist in tijden dat we het zelf even niet meer weten geeft Hij ons kracht.’
Daniëlle: ‘Bidden hoeft niet groots te zijn, je zoekt contact met God. Vertel Hem gewoon waar je blij mee bent of waar je mee zit. Hij houdt van jou en Hij wil contact. Net zoals je in een relatie contact hebt met elkaar. Het is dan misschien iemand die je niet ziet, maar waarvan je wel mag weten: Hij houdt van je, zelfs meer dan je vriend of vriendin van je houdt.’

‘Aan stelletjes: kom lekker samen naar Alpha – Youth.
Ook als de een niet gelooft en de ander wel, juist dan!’

Zouden jullie Alpha – Youth aanraden aan anderen?
Willem: ‘Ik zou het echt van harte aanraden. Aan jongens en meiden die nog niks van het geloof weten, maar juist ook aan jongeren die er al wel veel vanaf weten maar nog twijfelen of het echt wat voor hun is. Op Alpha kun je met je vragen en twijfels terecht. Geloof me, het zal je beeld op het geloof echt anders maken en het zal je zoveel meer diepgang geven in je relatie met God. En waarschijnlijk leer je ook nog eens veel nieuwe, toffe gasten kennen die ook voor God gaan. En ja, dat is natuurlijk supermooi meegenomen. Dus zeker gaan, het is supertof!’

Daniëlle: ‘Ik raad het aan aan stelletjes, vriendengroepen én mensen die alleen willen gaan. Aan stelletjes: kom lekker samen. Ook als de een niet gelooft en de ander wel, juist dan! Je gaat het er dan met elkaar over hebben, je leert elkaar kennen en krijgt praktische tips mee. Voor vriendengroepen: je leert hoe je vrienden over bepaalde geloofszaken denken en je groeit wat meer naar elkaar toe.

Normaal gesproken gaat het niet zo snel over dit soort onderwerpen. Dit is een mooie kans om daar eens over te praten. Maar naast stelletjes en vriendengroepen, als jij alleen wilt komen ben je ook welkom. Dat kan iets spannender zijn maar er staan altijd mensen klaar om een praatje te maken. En aan alle twijfelaars: kom gewoon de eerste avond. Je zit niet meteen aan Alpha vast. Je kan gewoon de eerste avond komen en kijken of het wat voor je is.’

Zin in een Alpha – Youth? Kijk hier waar ze zitten!

 

📷Foto’s zijn gemaakt door: In Front of Suus

Meer over dit onderwerp lezen?