Jezus is mijn beste vriend

Wanneer is iemand een vriendin? Wanneer passeert iemand het stadium van kennis en treedt toe tot the friendzone? Mensen zeggen wel eens ‘Jezus is mijn beste vriend’. Ik merk dat zo’n uitspraak bij mij wat weerstand oproept. Is dat niet oppervlakkig? Wordt Jezus dan niet heel snel zoiets als je mattie?  

Jezus is nooit een vriend zoals een aardse vriend dat is. In vriendschappen tussen mensen is er als het goed is volstrekte gelijkwaardigheid. Je bent maatjes van elkaar, je deelt alles met elkaar. Maar als we die aardse vriendschap als model nemen voor de vriendschap met Jezus gaat er iets mis.

Dat zie je ook gebeuren als het aardse vaderschap als model wordt genomen voor het vaderschap van God: dat is ingewikkeld, want soms zijn onze vaders helemaal niet zulke goede vaders. Het is niet de bedoeling dat we Gods vaderschap proberen voor te stellen aan de hand van onze eigen vader, het is juist precies andersom. Het vaderschap van God moet model staan voor onze aardse vader. En zo is het ook met vriendschappen, de vriendschap die Jezus aanbiedt wordt het model voor onze vriendschappen. Maar hoe ziet die vriendschap die Jezus ons aanbiedt eruit? En wat kunnen we daar in ons dagelijks leven mee?

* Eerlijkheid is belangrijk! Dus ja, die broek zit te strak en je nieuwe kapsel is een beetje mislukt. Maar die andere broek staat je leuk en als we je haar een beetje zó kammen valt het best mee.
* Vrienden helpen elkaar in nood. Je kunt om 03:00 uur ‘s nachts bellen omdat je met een lege tank ergens in een weiland staat te bevriezen.
* Je kunt jezelf zijn bij elkaar. Je mag dus best de hele avond chagrijnig op de bank zitten omdat de rest van je vrienden heel graag een horrorfilm wil kijken. Een echte vriend controleert daarna wel even voor je of er niemand onder je bed ligt

Ik denk dat je vooral met elkaar moet kunnen lachen, make-uploos mag zijn, blunderen en dat je vooral niet te moeilijk moet denken of gezelligheid hoeft te forceren. Hoe denk jij erover? Heb jij zulke vrienden waarbij je echt jezelf kunt zijn? En herken je Jezus in je vriendschappen?

 

 

Moniek Zantinge 2Auteur: Moniek Zantinge
Leeftijd: 23 jaar
Hobby’s: Schrijven, wandelen, schilderen
Website: moniekzantinge.wordpress.com

Welke levensles wil je iedereen meegeven? Change the world with you smile don’t let the world change your smile.

Geloof je dat er meer is? Ja, ik geloof dat er een God is die onvoorwaardelijk van ons houdt en naar ons omziet.