Ik droom de wereld een stukje beter

Ik ben een dromer. Geef mij een lekkere zachte bank, een paar kussens en een kop thee en ik ben weg. Dan dwaal ik door Wonderland of ben ik op reis ergens tussen Lilliput en Brobdingnag.* Dan ben ik koningin of piraat. Of allebei. Ja, ik kan mijzelf uren vermaken met het dromen over de meest onmogelijke avonturen. En het mooiste is: dat kan iedereen.

Stel je bijvoorbeeld maar eens voor: het is een warme, soezerige nazomermiddag. Je zit buiten tegen een grote boom aan. De geur van warme bloesem hangt als een warme deken om je heen en je voelt je ogen steeds slaperiger worden. En net als je bedenkt dat je wel graag eens je hoofd op die lekkere zachte graspol zou willen leggen en een dutje zou willen doen, rent er een konijn langs. Op zich niet zo opmerkelijk, ware het niet dat het konijn een nette jas draagt, op zijn zakhorloge kijkt en verschrikt uitroept: ‘O jee, o jee! Nu kom ik te laat!’

Tsja, wat doe je dan? Erachter aan natuurlijk!

Het mooiste is dat je jouw eigen verhaal kan schrijven. Het konijn wat je zojuist hebt zien langs rennen kan jou, net zoals Alice, meenemen naar Wonderland, waar je cricket speelt met de Hartenkoningin.** Maar een volgende keer beland je misschien wel op een onbewoond eiland, of op een piratenschip.

‘Ach’, hoor ik vaak mensen zeggen, ‘daar zit ze weer te dromen. Zou ze niets beters te doen hebben?’ Integendeel: fantasie is denk ik van levensbelang.

Denk eens terug aan je kindertijd? Hoe uitzinnig van vreugde kon je zijn met jouw ‘eigen’ prachtige kasteel (wat natuurlijk niet veel meer was dan de eettafel met een kleed erover)? En hoe jammer is het dat als we groter worden die fantasie vaak wegebt? Ik denk dat die kinderlijke fantasie nodig is in deze wereld. Niet alleen om je te vermaken of om even te ontsnappen aan de dagelijkse hectiek, maar ook omdat de beste uitvindingen en oplossingen zijn ontsproten uit mensen die fantaseren over een betere, mooiere wereld.

Ik nestel me op mijn bank en sluit mijn ogen. Langzaam vervaagt het geluid van het verkeer, terwijl het ruisen van de wind toeneemt. Onder mijn neus kriebelt iets. Ik ruik de geur van vers gemaaid gras en voel de warmte van de zon op mijn huid … Ik droom de wereld een stukje beter…

Heb jij nog steeds af en toe die kinderlijke fantasie?

Gulliver’s Travels door Jonathan Swift.
** Alice in Wonderland door Lewis Carroll.

 

 

 

Amber BakkerenAuteur: Amber Linde Bakkeren
Leeftijd: 21
Website: Grannyshouseofbooks.nl
Wat is het belangrijkste in je leven? Mijn familie, vriendinnen, vriend en mijn geloof.
Geloof je dat er meer is? Ja, ik geloof in de God van hemel en aarde, van liefde en genegenheid. En ik geloof dat Hij altijd bij ons is, waar we ook gaan, waar we ook staan.