Ik ben een uitsteller

Ik ben een uitsteller. Afwassen, stofzuigen, kamer opruimen, huiswerk maken … Ik schuif dit soort klusjes het liefste voor mij uit. Er zijn altijd wel leukere dingen te doen. Het blijft immers lastig om jezelf ertoe aan te zetten je persoonlijke grondgebied uit te mesten, terwijl er zat leuke boeken zijn om lekker mee op de bank te duiken. Of terwijl het veel leuker is om na school of college nog even in de stad te blijven hangen, naar de nieuwste (actie)film te gaan of lekker te winkelen met je vriendinnen.

Helaas heb ik het probleem dat mensen om mij heen mij nou niet bepaald het goede voorbeeld geven. Mijn broertje vindt de tv en de computer nog altijd interessanter dan de wiskunde opgaven in zijn schrift en mijn beste vriendin en huisgenoot is ook al niet uitgerust met de nodige huisvrouwelijke kwaliteiten die onze kamers omtoveren tot nette paleisjes. Dit resulteert helaas maar al te vaak in een ongeorganiseerde bende.

Het zal je dan ook niet verbazen dat een van mijn goede voornemens is dat ik nu eindelijk mijn kamer een beetje op orde houd. Langer dan één dag. En dat ik klusjes niet probeer te bewaren tot morgen, maar opschrijf en een voor een afstreep.

Maar de echte goede voornemens en de grote veranderingen zitten ‘m in de dingen die je vaak doet en altijd zal blijven doen. Ontwijkend gedrag blijft immers altijd op te loer liggen. We zijn nog steeds menselijk en, wees eerlijk, als het je eerder in het jaar 2013 niet is gelukt, waarom zou het vanaf 1 januari 2014 ineens van een leien dakje gaan?

Mijn huisgenoot en ik hebben daarom ook ons ‘studie en klusjes ontwijkend gedrag’ eens onder de loep genomen. Wat doen we als we geen huiswerk maken, opruimen of werken? Op gedeelde eerste plaats staan: koffie- en theeleuten, winkelen en lekker eten. Na een dubbele inspectie van onze voorraad- en kledingkast denken we dat in ieder geval beter te kunnen. Weg met onverantwoord gefabriceerde en geproduceerde kleding, thee en chocolade. Hallo Fair Trade eten en milieu- en mensvriendelijk geproduceerde jurkjes en schoenen!

Ben jij ook een uitsteller? Herken jij je in dit soort ontwijkend gedrag? Wil je toch iets aanpakken in dit nieuwe jaar en tegelijk andere mensen op de wereld helpen? Het is makkelijker om dat wat je graag doet te veranderen, dan dat wat je altijd uitstelt écht te doen!

 

 

Amber BakkerenAuteur: Amber Linde Bakkeren
Leeftijd: 21
Website: Grannyshouseofbooks.nl
Wat is het belangrijkste in je leven? Mijn familie, vriendinnen, vriend en mijn geloof.
Geloof je dat er meer is? Ja, ik geloof in de God van hemel en aarde, van liefde en genegenheid. En ik geloof dat Hij altijd bij ons is, waar we ook gaan, waar we ook staan.