Hoe moet je bidden? (deel 3)

Vind je het lastig om te bidden? Rick vertelt je er meer over aan de hand van een gebed dat Jezus ons zelf heeft geleerd. Deze keer deel 3: de afsluiting van je gebed.

In deze blog gaat het over het laatste deel van het onze vader, de afsluiting. En om de actualiteit er een beetje bij te halen, laatst mochten we stemmen en dus kiezen voor de provinciale staten. Wat dit te maken heeft met het laatste deel van het onze vader lees je hieronder.

In het laatste stuk, alleen nog vers 13, staat namelijk het volgende: “Help ons om nooit tegen u te kiezen. En bescherm ons tegen de macht van het kwaad. Want u bent koning, u regeert met grote macht voor altijd. Amen.“

Kiezen dus. Kiezen voor God. In dit stukje vragen we als het ware of God ons wil helpen dat we nooit tegen hem zullen kiezen en dus niet tegen hem stemmen. Als je het vergelijkt met de verkiezingen dan zou je kunnen zeggen dat bijvoorbeeld Mark Rutte jou helpt om altijd voor de VVD te stemmen en nooit voor een andere partij. Het is alleen in dit geval wel wat anders. Het gaat hier namelijk over God en het kwaad, en niet over allemaal verschillende partijen. Hoe God jou wilt helpen is ook niet dwingend helpen, of met een verleidelijke campagne, maar meer een extra steun die hij aan ons wil geven om de dingen te doen die hij wil en om in zijn vrijheid te leven.

In het stukje hierna vragen we aan God of hij ons wil beschermen tegen de macht van het kwaad.
Door niet tegen God maar voor God te kiezen zetten we al een stap naar die bescherming. Bescherming tegen het kwaad uit zich in dat jij niet meer het etui van die klasgenoot op de grond gooit, maar dat je nu juist mensen helpt als bijvoorbeeld hun etui op de grond valt. De bescherming zorgt ervoor dat jij en ik minder zin hebben om slechte dingen te doen.

In het laatste gedeelte sluiten we weer af met het groot maken van God, waar we ook mee begonnen. Het erkennen van God en hem groot maken is dus, kunnen we hieruit opmaken, erg belangrijk.

Nog even over het bidden. Als je het zelf lastig vindt om te bidden is het vaak fijn om een bepaalde structuur aan te houden. Vaak helpt mij dit als ik even niet weet wat ik moet bidden.
Ik begin dan altijd met het groot maken van God, zoals ook in het onze vader gebeurt. Dan erken ik dat mijn leven om hem draait en zoek ik weer contact met hem. Vaak vertel ik daarna dingen die ik fout heb gedaan aan God, zodat ik hem om vergeving kan vragen. Daarna komt bij mij het vragen of God voor mij wilt zorgen, mij wilt helpen om voor God te kiezen en mij wilt beschermen tegen het kwaad. Ook vraag ik bijvoorbeeld of hij mij wilt helpen met toetsen of ‘gewoon’ een fijn weekend wil geven. Daarna sluit ik af met te vragen of God zijn plan met mij wilt uitvoeren en vervolgens zeg ik ‘amen’ en dat is bij mij het einde van mijn gebed.

Stem jij op God? Heb je aan deze serie iets gehad voor je eigen gebed?

Lees hier ‘hoe moet je bidden (deel 1)‘ en ‘hoe moet je bidden (deel 2)‘.

 

 

Deze post is geschreven door een Alpha – Youth content team member. Meer weten of ook teamlid worden? Lees hier meer.