Hoe moet je bidden? (deel 2)

Vind je het lastig om te bidden? Rick vertelt je er meer over aan de hand van een gebed dat Jezus ons zelf heeft geleerd. Deze keer deel 2: ‘Geef ons vandaag het eten dat we nodig hebben’.

Laatst had ik een periode even heel weinig geld, het overkomt mij eigenlijk zelden dat ik op het spreekwoordelijke zwarte zaad zit, zeker niet aan het begin van de maand, maar nu kon ik toch even niet zo veel doen. Niet die lekkere snack kopen, niet naar die leuke film. Even alle uitgaven op een lager pitje. Ik leefde gewoon even van alles wat mijn ouders in de voorraadkast hadden liggen.

Dit sluit wel een beetje aan bij wat ik nu wil vertellen, de vorige keer hebben we gekeken naar het eerste gedeelte van het onze vader, het gebed dat Jezus aan ons als voorbeeld heeft gegeven. In dit stuk gaan we kijken naar het tweede stuk. Het begint als volgt;

“Geef ons vandaag het eten dat we nodig hebben.” In dit gebed ga je dus verder met het vragen om eten. Het grappige is dat je eten hier veel breder kunt trekken, als Jezus hier zegt geeft ons vandaag het eten dat we nodig hebben dan gaat het om onze basisbehoeften, datgene wat we het meest nodig hebben. Tegelijkertijd leggen we ook weer ons vertrouwen in God door aan hem te vragen of Hij ook in de voor ons zo logische dingen als eten te voorzien. Toen ik even geen geld meer had was het niet meer zo logisch dat ik te eten zou hebben, toch kreeg ik gewoon eten doordat mijn ouders voor mij zorgen. Zo wil ook God voor ons zorgen en ons de dingen geven die we nodig hebben.

Vervolgens staat er dit: “En vergeef ons wat we fout gedaan hebben, want wij hebben ook andere mensen hun fouten vergeven.” Wacht even, dit stukje moet ik altijd twee keer lezen. Hier word eigenlijk gezegd dat ik op dezelfde manier word vergeven zoals ik anderen vergeef. Maar vergeef ik anderen dan wel? Dit vind ik altijd een moeilijk onderwerp. Ik zeg altijd dat ik mensen snel vergeef, maar soms kom ik er dan een poosje later achter dat ik die persoon helemaal niet heb vergeven of nog steeds een manier verzin om hem of haar terug te pakken. Word ik dan niet vergeven omdat ik die persoon niet vergeef? Ik denk niet dat het direct zo werkt. Een andere tekst in de Bijbel zegt dat je er voor zover het in jouw macht ligt er alles aan moet doen om met alle mensen in vrede te leven. Voor mij word hieruit duidelijk dat je er alles aan moet doen om mensen te vergeven, voor zover jij dit kunt. Ik zie het zo: God is er om jou te vergeven, Hij wilt niets liever dan dit. Maar jij en ik moeten wel bereid zijn om anderen te vergeven. Het zou namelijk niet echt eerlijk zijn als jij verwacht dat God jou vergeeft terwijl jij niet je best doet om anderen te vergeven

Hoe kijk jij aan tegen dat God jou eten wilt geven? En heb jij, net als ik, moeite om mensen altijd te vergeven? Hoe denk jij dat God vergeeft?

 

Foto: Content team member Simone