We hoeven tegenwoordig niemand meer op te bellen om te kijken hoe het met hem of haar gaat. Tegenwoordig hebben we facebook en twitter om te zien waar onze vrienden zich elk moment van de dag mee bezighouden. Vooral het delen van foto’s worden steeds populairder. De snapshots vliegen je om de oren. Een beeld zegt meer dan duizend woorden luidt het devies. Toch?
Een paar minuutjes op het wereld wijde web leert ons dat je nicht een ‘overheerlijk diner’ heeft genuttigd in een zichtbaar chique restaurant, dat je buurmeisje tijdens een ‘super gezellige avond’ met haar vriendinnen het glas heft en dat de relatie van vriendin X nog steeds over rozen gaat. Als jij in jouw dagelijks leven niet altijd over perfect gestifte lippen of een zonnig humeur beschikt, steek je daar toch een beetje bij af.
Je zou er haast een minderwaardigheidscomplex van krijgen.
Maar weet je ook dat je nicht in de clinch ligt met haar beste vriendin? En dat je buurmeisje tijdens de ‘super gezellige avond’ ziek is geworden van de alcohol en dat haar vriendinnen haar hebben laten barsten? Of dat vriendin X eigenlijk heel onzeker is over zichzelf en haar vriend? Waarschijnlijk niet.
Het is verleidelijk. Je gaat niet op facebook zetten dat je vandaag strontchagrijnig was en er spijt van hebt dat je iedereen vandaag hebt afgesnauwd. Of dat je enorm onzeker bent omdat een meisje op school heeft gezegd dat ze je kleding lelijk vindt. Het is toch leuker om de rest van de wereld je mooiste lach te laten zien (inclusief gestifte lippen!) of de gezelligste vriendinnenuitjes.
Maar soms vraag ik mij af wat er vóór en na het maken van de foto gebeurd. Hoeveel mislukte foto’s gingen er aan die ene vooraf? Hoeveel filters gaan er daarna overheen om de foto perfect te maken? En niet te vergeten: hoeveel tijd heeft diegene daarna nodig voor het bewerken, uploaden en het lezen van de eerste reacties, terwijl zijn/haar gezelschap er 1) ook rustig op los facebookt en twittert of zich 2) ongemakkelijk voelt omdat ze geen smartphone hebben en niet ieder moment van de dag op social media zitten.
In dit geval zegt een beeld niet zoveel. Een beeld is in dit geval slechts een beeld. Het is geen constante factor. Je haar zit niet altijd zo mooi in de krul, je glimlach is niet altijd zo stralend en je ogen zijn niet altijd vrij van tranen.
In dit geval zijn er duizend woorden voor nodig om dat perfecte beeld bij te stellen.
Auteur: Amber Linde Bakkeren
Leeftijd: 21
Website: Grannyshouseofbooks.nl
Wat is het belangrijkste in je leven? Mijn familie, vriendinnen, vriend en mijn geloof.
Geloof je dat er meer is? Ja, ik geloof in de God van hemel en aarde, van liefde en genegenheid. En ik geloof dat Hij altijd bij ons is, waar we ook gaan, waar we ook staan.