Is het verstandig om met Facebook te stoppen?

Het lijkt wel een nieuwe vasten trend; stoppen met Facebook. ‘Iedereen doet toch alleen maar alsof ze perfect zijn’,’ik kan niet stoppen met het stalken van mijn ex’, ‘het maakt mijn leven kapot’, het zijn een paar opmerkingen die je hoort. Maar ligt dat nou echt aan Facebook?

Eerlijk is eerlijk. Ook ik heb mijn ex wel eens gestalkt, en ja, sommige berichten op Facebook maken me extreem jaloers. Maar komt dat door Facebook? Ligt dat niet gewoon aan mijzelf? Voordat Facebook bestond was ik ook al jaloers, vond ik andere manieren om mijn tijd te verdoen, en ja, ook zonder Facebook kon ik een ex wel stalken (oh, ging jij ook naar deze verjaardag? Toevallig!). Facebook is in veel gevallen niet het probleem.

Een poosje terug ben ik zelf ook gestopt met Facebook (ik heb mijn profiel niet drastisch gedelete, maar kwam er gewoon niet meer op). Na die sabattical vond ik rust. Maar die rust kwam niet per se omdat ik stopte met alle technologie, maar omdat ik er weer controle over had. Ik kan nu prima mijn Facebook checken, maar ik ga er een stuk verstandiger mee om. Ik heb er weer controle over. Ik laat mijn telefoon bijvoorbeeld in mijn tas tijdens een avond uit (vaak blijft hij zelfs thuis), en ik probeer er niet op te kijken als ik met iemand in gesprek ben.

Facebook is voor mij daarom weer iets positiefs geworden! Ik heb via Facebook en Whatsapp contacten over de hele wereld, die had ik zonder technologie echt niet kunnen onderhouden. Er zijn dagen dat ik helemaal plat kan liggen om grappige berichten of foto’s. Heerlijk! En ja, ik vind het ook leuk om op de hoogte te blijven van wat de mensen om mij heen aan het doen zijn. Wouw, heb je een nieuwe baan? Gefeliciteerd! Oeh, en wat een prachtige foto’s van je vakantie, genieten!

Stoppen met Facebook gaat er niet voor zorgen dat je niet jaloers meer bent, of je tijd verdoet. Je kan beter nagaan waarom je jaloers bent, of waarom je je tijd verdoet. Facebook is in veel gevallen denk ik niet het probleem, dat zijn we uiteindelijk zelf!

Wat denk jij? Zijn social media een probleem voor ons?

 

 

Marit SmitAuteur: Marit Smit (webredacteur YA)
Leeftijd: 24 jaar
Hobby’s: Lezen, zingen, surfen op internet, winkelen, naar de dierentuin of de Efteling, volleybal.
Geloof je dat er meer is? Jazeker! Ik geloof in een God van liefde, een God die ontzettend veel om ons geeft.