Halloween, het feestje van de doden?

Alpha Youth redactie
8 min leestijd
Pompoenen, geesten en spinnenwebben

Halloween, het feestje van de doden?

Kostuums, uitgeholde pompoenen, spinnenwebben en geraamtes. In elke zichzelf respecterende winkelstraat en woonwijk zie je ze liggen, staan of hangen. Het is de voorbode van een in Nederland steeds populairder wordend feest, Halloween. 

Zelf heb ik er niet zoveel mee. De afgehakte lichaamsdelen die ik in etalages zie liggen vind ik niet echt uitnodigend. Toch zie ik om me heen steeds meer ‘versieringen’ en ook op social media verschijnt er steeds meer over Halloween in mijn nieuwsoverzicht. Zoveel dat ik me begon af te vragen waar Halloween eigenlijk over gaat en waar het vandaan komt.

Lang geleden in Ierland

Met wat hulp van Google ben ik de geschiedenis ingedoken. Voor het begin van Halloween moest ik 2000 jaar terug. In Ierland leefden rond die tijd een volk dat de Kelten heette. Op 1 november vierden ze de overgang van de zomer naar de winter. Ikzelf zou dat vieren door op een mooie herfstdag lekker buiten te genieten van de laatste zonnestralen of bij slecht weer van een Netflix-serie, maar de Kelten hadden daar hele andere ideeën bij. Zij maakten op de laatste nacht van oktober een maaltijd voor zichzelf en hun overleden familieleden. Ze geloofden namelijk dat in die nacht de scheiding met het hiernamaals extra dun was, waardoor de geesten van overleden mensen terugkwamen naar de aarde. Op die avond verkleedden ze zich als doden zodat verkeerde geesten zouden denken dat ze ook dood waren.

‘Ze geloofden dat de geesten van overleden mensen terugkwamen naar de aarde.’

Van Allerheiligen naar Halloween

Het klinkt allemaal nogal creepy, en dat vonden de Rooms-katholieken ook. Toen die steeds meer invloed kregen, wilden ze dus een einde maken aan het Keltische feest. Daarom vervingen ze het met Allerheiligen (1 november) en Allerheiligennacht (31 oktober). Het idee was om op die dag alle heiligen, zowel levende als doden, te herdenken. Uiteindelijk bleek dat niet zo’n groot succes. Veel onderdelen van het Keltische feest bleven bestaan. Door de tijd heen veranderde het Engelse woord voor Allerheiligen, All-hallows, in Halloween.

Uitgeholde pompoenen

Wat misschien wel het bekendste onderdeel van Halloween is, zijn de uitgeholde pompoenen. Na wat zoekwerk kwam ik uit bij het verhaal van Stingy Jack. Hij speelt de hoofdrol in een oude Keltische sage. Volgens het verhaal krijgt Jack ruzie met de duivel, en ook met God is hij niet echt bevriend. Dat zorgt ervoor dat wanneer hij sterft, hij zowel bij de hemel als bij de hel geweigerd wordt. Toch krijgt hij van de duivel een gloeiende kool van het vuur in de hel. Die stopt hij in een uitgeholde knol, zodat hij zijn weg kan vinden in het donker. Sindsdien zwerft volgens de sage de geest van Stingy Jack rond tussen hemel en hel.

Om boze geesten en Stingy Jack buiten de deur te houden, holden de Ierse Kelten knollen uit en maakten er lantaarns van. Tijdens Halloween zetten ze die bij de voordeur om de geest van Stingy Jack buiten te houden. Toen de Ieren hun land uitbreidden naar Amerika, namen ze deze traditie mee. In Amerika kwamen ze erachter dat pompoenen veel makkelijker uit te hollen zijn, en dus vervingen ze de knollen voor de pompoenen die je nu nog steeds in de etalages van winkels en bij de voordeuren van huizen ziet staan.

‘Het is nou niet bepaald zo dat er veel toekomst zit in de dood.’

Dood en leven

Alles bij elkaar blijk Halloween dus eigenlijk best wel een duistere geschiedenis te hebben. Ik wist dat niet, maar nu ik het weet kijk ik wel anders naar Halloween. Leek het me eerst een creepy commercieel feest, nu verbaast het me vooral dat zoveel mensen meedoen aan een duister feest over doden en geesten.

Ik begrijp niet zo goed waarom mensen met Halloween zo massaal de dood vieren, het op een voetstuk plaatsen en er reclame voor maken. Het is nou niet bepaald zo dat er veel toekomst zit in de dood. En ook de angst voor verkeerde geesten trekt me niet zo (sowieso is dat niet iets om bang voor te zijn, er is Iemand die sterker is dan dat). Ikzelf kies liever voor het leven. In leven zit hoop, in leven zit plezier. In leven zit toekomst. Dat vier ik liever dan de dood, en jij?

Waar geloof jij in?

Ontdek het bij Alpha Youth!