De ware kerk

Even denken: wat voor ingrediënten zijn belangrijk voor de ware kerk? Leuke jeugd, goede muziek, korte preek, chille voorganger… Ja, dat is het wel zo’n beetje denk ik. Geen duffe boel, alsjeblieft.

“Waar kan ik de ware kerk vinden, als deze zal bestaan,
zal ik er dan naar toe gaan, om mij aan deze kerk de verbinden?”

Even denken: wat voor ingrediënten zijn belangrijk voor een fijne kerk? Leuke jeugd, goede muziek, korte preek, chille voorganger… Ja, dat is het wel zo’n beetje denk ik. Geen duffe boel, alsjeblieft. De kerk moet ook met de tijd meegaan! Ik wil eigenlijk geen 40 minuten luisteren naar een preek zonder Powerpoint of hand-out. Tegenwoordig is mijn aandacht span wat afgezwakt dus een liedje tussendoor zou me wat meer wakker houden gok ik. Oh, het is ook wel handig als de dienst pas om 11 uur begint. Lekker uitslapen is dan mogelijk als er de avond van tevoren ietsjes teveel gedronken is…

“Iedere zondag als ik naar de kerk mag gaan, zie ik onderweg al twee
andere kerken staan.”

Ik weet niet hoe vaak ik het heb gezegd: Straks als ik op mezelf woon, dan ga ik op zoek naar een kerk die écht bij me past. Stiekem had ik de hoop, de kerk van mijn verlanglijstje te vinden, nog als een brandend vuur in mijn hart. Vol goede moed ging ik dus op zoek. Eerst een keertje naar de internationale evangelische kerk, daarna naar een andere evangelische gemeente, vervolgens ook nog naar een anglicaanse kerk en dan heb ik er nog maar 3 gehad. Welke zal ik volgende week eens bezoeken?

“Wat is de ware kerk, wat is het juiste kenmerk? Onze kerk is ook niet volmaakt, als ik zie wat wij er van hebben gemaakt.”

Ergens in de Bijbel staat een belofte dat God in ons midden zal zijn als er meerdere mensen samen zijn die Hem willen ontmoeten. Dat zou dan betekenen dat God in alle kerken aanwezig is die ik tot nu toe heb bezocht. Dat Hij ons zingen heeft gehoord: de psalmen, de gezangen, de uit volle borst gezongen opwekkingsliedjes… alles! Ik was er niet altijd met mijn gedachten bij omdat de preek misschien wat langer duurde dan ik wilde, maar God was er wel bij!

“Soms kan ik er van dromen, dat er één kerk zou komen, samen één grote gemeente zijn, iedereen groot en klein.”

Tijdens een gesprek met mijn dominee had ik het over de kerk en weet je wat hij zei? Hij zei: ‘Geen enkele kerk is de hemel’. Toen vond ik die opmerking heel raar, maar ik begin het steeds beter te begrijpen. We zijn allemaal mensen en wij zijn gewoon niet perfect. Daarom ga ik ´s ochtends en ´s avonds naar een andere kerk en probeer ik actief te zijn in Gods gemeente. Ik probeer mensen te vertellen van Gods liefde zodat we straks in de Hemel allemaal in dezelfde ´kerk´ mogen zitten en allemaal van Gods liefdestaal mogen zingen.

Bouw je mee?