Bijzonder mens: Nelson Mandela

President Obama kan zich zijn eigen leven niet voorstellen zonder hem, de hele wereld rouwt om zijn dood en zijn biografie is op dit moment uitverkocht. We kunnen er niet omheen, Nelson Mandela was een bijzonder mens.

Het is algemeen bekend (en als je het nog niet wist heb je het vast wel afgelopen week meegekregen) dat Mandela meegestreden heeft tegen de apartheid in Zuid-Afrika, 27 jaar gevangen heeft gezeten en de eerste zwarte president van Zuid-Afrika was. Allemaal belangrijke feiten die zijn leven bijzonder en betekenisvol maakten. Maar laten we je iets vertellen wat je nog niet weet: 10 minder bekende weetjes die Nelson Mandela ook bijzonder maakten…

  1. School – Nelson was de eerste in zijn gezin die naar school ging. Hij groeide op in een klein dorpje en zijn vader overleed toen hij negen jaar was.
  2. Advocaat – In 1952 startte hij samen met een collega het eerste ‘zwarte’ advocatenkantoor. Ze boden betaalbare bijstand voor zwarte Zuid-Afrikanen die apartheidsregels hadden overtreden.
  3. Geweld – Mandela hechtte veel waarde aan geweldloos protest, maar in de jaren 60 sloot hij zich toch aan bij de strijdlustige tak van de verzetspartij ANC. Na zijn gevangenschap keerde hij terug naar zijn geweldloze en diplomatieke strijd.
  4. Verkleed – Tijdens zijn periode als activist was hij een ster in het ontwijken van de autoriteiten. Hij verkleedde zich vaak als chauffeur, arbeider of kok om arrestaties te ontlopen. Uiteindelijk is hij gearresteerd in chauffeurskleding.
  5. Executie ontlopen – Toen hij berecht werd gaf hij een speech waarin hij duidelijk maakte dat hij bereid was om te sterven. Gek genoeg spaarde dit juist zijn leven, want in plaats van executie kreeg hij vervolgens levenslang.
  6. Geheime briefjes – In de gevangenis communiceerde hij met andere gevangenen via geheime briefjes tussen de afwas en in luciferdoosjes. Zo wisten ze een hongerstaking te organiseren en hun leefomstandigheden te verbeteren.
  7. Vrijlating geweigerd – In 1985 (na meer dan twintig jaar gevangenschap) kreeg hij de kans om vrijgelaten te worden, maar met de voorwaarde dat hij zijn strijd zou opgeven. Hij weigerde uit principe en zat nog 5 jaar langer vast.
  8. Peace – Hij streed net zo hard voor vrede en verzoening na apartheid als hij gedaan had om de apartheid af te schaffen.
  9. Sportief – Mandela gebruikte sport om de blanke en zwarte Afrikanen weer bij elkaar te brengen. Een belangrijk moment was de Rugby World Cup in 1995, toen hijzelf het blanke team supportte en daarmee het voorbeeld gaf voor zijn landgenoten.
  10. Aids – Na zijn presidentschap richtte Mandela de non-profitorganisatie 46664 (zijn gevangenisnummer) op om aandacht te vragen voor preventie en openheid over HIV/aids.

Wat maakt Nelson Mandela in jouw ogen bijzonder?