Angst voor het coronavirus: 6 dingen die je ertegen kunt doen

“Ik ben niet bang voor het coronavirus, hoor,” roep ik de hele tijd. Gewoon de regels volgen, slim zijn en we zien het wel. Maar ehm… of ik het wil of niet, ik merk dat het me eigenlijk best wel bezighoudt. Elk uur komt er een nieuwsbericht bij. Iedereen heeft het erover. Ik maak me soms zorgen over kwetsbare mensen in mijn omgeving… En jij, ben je bang? Maak je je zorgen? Dat is een normale, menselijke reactie. Maar wat moet je dan doen?

Vorige week hoorde ik een tof praatje van Nicky Gumbel (oprichter van Alpha) vanuit zijn kerk in Londen. ‘Choose faith, not fear’ was het onderwerp. Klinkt wel mooi als je kunt zeggen: “Ik ben niet bang want ik heb mijn geloof. Ik vertrouw op God!” Nicky Gumbel begon met: “Als angst aan de deur komt kloppen, laat geloof dan opendoen.” Oké, maar hoe doe je dat in de praktijk? Hij gaf ons zes superpraktische dingen die je kunt doen om angst te overwinnen met geloof. Hier komen ze!

1. Stay prayerful

Blijf bidden. Ik zei het al: het coronavirus kan je de hele dag bezighouden. Als je constant naar het nieuws of social media kijkt, kan je angstlevel omhoogschieten. Maar als je bidt, Bijbel leest, toffe praatjes luistert, dan groeit je geloof. Je kunt kiezen wat je ‘voedt’: je angst of je geloof. En natuurlijk, het is best goed om nieuws te kijken, de feiten te weten en te weten wat je moet doen. Je hoeft niet te doen alsof het allemaal niet bestaat. Maar je kunt de hoeveelheid tijd die je eraan besteedt beperken. Een goede tip: kijk niet net voor het slapengaan naar het nieuws. Lees iets luchtigs, kijk iets grappigs of lees in de Bijbel… maar bekijk niet iets wat angst oproept. En ga bidden! Bid voor de zieken, de mensen in de zorg, bid dat er een vaccin wordt gevonden. Bid voor Nederland en de wereld.

2. Stay wise

Blijf verstanding. Er staat een vette tekst in de Bijbel: ‘God heeft ons geen geest van angst gegeven, maar een geest van kracht, liefde en zelfbeheersing’ (2 Timoteüs 1:7, BasisBijbel). Angst komt dus niet van God! En die ‘zelfbeheersing’ heeft te maken met je verstand. God geeft je een gezond verstand. Iemand schreef op Twitter: ‘Ik geloof in gebed, ik geloof ook in zeep.’ 😀 Wees dus slim. Volg de instructies rondom het coronavirus op: was vaker je handen, raak je gezicht niet aan, houd afstand van elkaar.

3. Stay kind

Blijf vriendelijk. Zo’n crisis als deze is een mooi moment om dingen voor anderen te doen. Misschien kun je voor iemand boodschappen doen en die bij de deur afzetten, bel iemand op die eenzaam is of stuur een kaartje. Ik zag op Instagram iemand die met stoepkrijt bemoedigende teksten op verschillende plekken in de stad schrijft. Vet, toch? Er valt van alles te doen. Ennuh… je kunt ook dingen niet doen: als een malle hamsteren bijvoorbeeld. 😉 Neem mee wat je nodig hebt, en laat wat over voor een ander. Be kind!

4. Stay united

Blijf zoeken naar eenheid. Afgelopen week zagen we aartsrivalen Ajax en Feyenoord samen een bericht posten om het zorgpersoneel te steunen: ‘Dit weekend staan wij niet tegenover elkaar, maar slaan wij samen hand op hand.’ Een tof gebaar! Dit gaat dan over voetbal, maar op andere gebieden kunnen we ook kiezen om bijvoorbeeld ruzies met elkaar te stoppen (of op te lossen), en juist sámen de strijd tegen het coronavirus aan te gaan. Bepaalde discussies doen er niet meer toe als je samen in een crisis zit. We hebben elkaar juist nodig. Dus: zoek naar eenheid!

5. Stay connected

Blijf connecten met anderen. Je moet je nu fysiek gezien best wel isoleren. Je kunt even niet naar school, je vereniging, of uitgaan. Maar Nicky Gumbel zegt iets moois: “Isoleer je ziel niet.” Klinkt misschien wat zweverig, maar in de praktijk betekent dit: zorg ervoor dat je in contact blijft met mensen en je niet afsluit. Hopelijk heb je fijne mensen thuis zitten, maar misschien ook niet. Gelukkig zijn er superveel online manieren om verbonden te blijven. Bel elkaar op. Ga met een groepje mensen videobellen. Dit kun je ook met je Alpha Youth doen! En kijk ook juist hier weer of je iemand kunt contacten waarvan je weet dat hij/zij eenzaam is.

6. Stay confident

Blijf vertrouwen. Er is nu veel angst in de wereld. Zo’n gevoel dat we niet in controle zijn. Maar dat is nou juist het ding: we kunnen nooit alle controle hebben. We dachten misschien dat we overal controle over hadden, maar in zo’n crisis zie je dat we dat niet hebben. Maar het goede nieuws is: God heeft alles onder controle. Hij is met je. God is niet verrast of overvallen door wat er gebeurt met het coronavirus. Waarom Hij dit toelaat? Dat weten we niet… Maar we kunnen wel vertrouwen dat God alles in zijn hand heeft en dat deze storm uiteindelijk voorbijgaat. Hou vol!

Bekijk hier het praatje (Engels) van Nicky Gumbel:

Wil je reageren of heb je vragen? Laat op Instagram je reactie achter onder deze post of stuur ons een DM!